Rally Idrija: ovinke bo začinil dež

Jutrišnji in sobotni Rally Idrija je zadnji v letošnjem slovenskem prvenstvu. Matematično je naslov že osvojil domačin Aleks Humar, v ozadju pa bo še ogorčen boj za mesta pod vrhom.

S podobno škodo, kot je lani v Idriji zmagal Piero Longhi (na fotografiji desno ob avtu) namerava to letos storiti Aleks Humar (levo) Foto: Igor Mušič
S podobno škodo, kot je lani v Idriji zmagal Piero Longhi (na fotografiji desno ob avtu) namerava to letos storiti Aleks Humar (levo) Foto: Igor Mušič

IDRIJA> Primorskim ljubiteljem relija se obeta adrenalinsko doživetje na zadnji dirki sezone že jutri ob 17. uri s startom pri avtobusni postaji Idriji, kjer bo na sporedu hitrostna preizkušnja po mestnih ulicah ožjega središča. Te bodo skupaj z Mestnim trgom od popoldneva do večera zaprte za promet. Po napovedih vremenoslovcev bo sicer s seboj treba vzeti dežnike, a bo zato ples vozil še bolj atraktiven.

Razpored sobotnih hitrostnih preizkušenj; ob 10.23 Idrijski Log; ob 11.11. in 13.57 Čekovnik; ob 12.59 in 15.45 Zadlog; cestne zapore v soboto; od 9. do 19. ure na območju Zadloga (Prebil plast - odcep za Idrijski Log - Zadlog - Črni vrh); od 10. - 17. ure na območju Čekovnika (Bevk - Kočevš - križišče za Vojsko - smer Idrija - križišče za Trate).

Najhitreje je na letošnjih relijih “plesal” prav Idrijčan Aleks Humar. Dobil je kar vseh pet dirk za DP. Kljub temu jutri ne namerava le sodelovati: “Pripravil sem se v miru in dobro. Doma bom sproščeno odpeljal najbolje, kar znam in skušal sezono zaključiti z zmago. Glede na konkurenco mi bo najbolj nevaren Italijan Andrea Sneberle s peugeotom 207 S 2000”

Žal v Idrijo ne bo voznika evropskega prvenstva, še enega domačina Roka Turka, ki je imel v zadnjih tednih preveč težav: “Na reliju na Hrvaškem me je ustavil požar, na Portugalskem pa izlet s ceste in nato še tehnična okvara. Smole je bilo v kratkem času preveč, zato sem se odločil za priprave na novo sezono. Konec tedna bom v San Remu testiral nov avtomobil peugeot 208 R2, s katerim nameravam sezono v evropskem prvenstvu začeti januarja, saj so pogodbe podpisane.”

Vrhunec celodnevnega sobotnega sporeda relija (6 hitrostnih preizkušenj, 75 km) bo popoldne na Zadloški planoti pri Črnem vrhu nad Idrijo, kjer bosta zadnji dve hitrostni preizkušnji. Do tedaj naj bi se uneslo tudi vreme. Ravninski in dokaj pregleden teren je privlačen za gledalce, saj s parkiranjem ob začetnem delu ceste Črni vrh - Zadlog in z dostopom do najbolj privlačnih ovinkov v smeri proti križišču za Idrijsko Belo ni prevelikega dela. Sicer bo sobotni start dirkačev že ob 9.45 z idrijskega trga Sv. Ahacija.

Jutri bo začelo 68 posadk. Štartno številko 1 bo imela škoda fabia S 2000 Aleksa Humarja in Florjana Rusa. Velik motiv za uspeh in dober avto (mitsubishi lancer evo 9) ima Idrijčan Darko Peljhan, ki brani skupno drugo mesto v sezoni, nevarno blizu pa mu je Alan Pajk (Slovenija Avto) s citroenom C2 R2), ki bo verjetno prvak divzije I. V diviziji II bo s fiatom panda skupno vodstvo branil Primorec Jernej Fakin (Slovenija Avto). V boj za vrh na dirki se bosta vključila še voznika štirikolesno gnanih mitsubishijev Rajko Žakelj in Mitja Klemenčič.

Navijači bodo lahko spremljali tudi dirkanje številnih posadk z idrijsko - cerkljanskega in goriškega območja ter nekaterih gostov iz Italije in Avstrije. Zmagovalca relija je v soboto pričakovati na cilju na idrijskem Mestnem trgu ob 16.40, sledila pa bo podelitev priznanj za dirko in celotno sezono.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano