Raketa iz Hrastnika, Maze, skakalci

V družbi najboljših slovenskih športnikov so se letos znašli tudi Primorci. Na stopničkah sta pristala namiznoteniški igralce Bojan Tokić in rokometni državni prvak Cimos Koper.

Najboljša sta alpska smučarka  Tina Maze in kajakaš Peter Kauzer
Najboljša sta alpska smučarka Tina Maze in kajakaš Peter Kauzer 

LJUBLJANA> Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je najboljše razglasilo na sinočnji tradicionalni prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Glasovalo je skupaj 134 članov DŠNS. Pred tem je najboljše sprejel predsednik republike Danilo Türk.

Športnik od otroštva do starosti je bila rdeča nit prireditve. Vsa grafična animacija je bila tesno povezana z glasbeno opremo, ki jo pripravlja DJ JAMirko, oba pa sta na odru v živo med seboj mešala zvok in sliko.

Vrstni red v glasovanju, moški -1. Peter Kauzer (kajak-kanu) 287, 2. Primož Kozmus (atletika) 186, 3. Bojan Tokić (namizni tenis) 104, 4. Anže Kopitar (hokej) 53, 5. Rok Marguč (deskanje) ... 10. Tim Matavž (nogomet) 4; ženske - 1. Tina Maze (alpsko smučanje) 368, 2. Petra Majdič (smučarski tek) 204, 3. Urška Žolnir (judo) 72, 4. Mina Markovič (športno plezanje) 68, 5. Katarina Srebotnik (tenis) 49 ... 12. Snežana Rodić (atletika) 1; ekipe - 1. Reprezentanca v smučarskih skokih 48, 2. Nogometni klub Maribor 39, 3. Rokometni Cimos Koper 24 ... Telovadca Leon Štukelj in Miro Cerar, oba olimpijska prvaka, sta prva športnika v Hramu slovenskih športnikov.

Tina Maze, ki je bila najboljša že leta 2005, je na prestolu najboljše nasledila samo sebe. Korošica zahtevnega značaja je enako zahtevna tudi do sebe. Letos je kljub vsem težavam potrdila znanje na svetovnem prvenstvu v Garmischu in osvojila zlato odličje v veleslalomu, prvo slovensko po 22 letih. Mazejeva je v tradicionalni anketi DŠNS premočno zmagala pred upokojeno Petro Majdič, ki se je 20. marca poslovila od tekmovališč. V smučarskem teku je bila prva Slovenka, ki je krojila svetovni vrh, skupno ima 24 zmag. Na tretji stopnički ji je sledila judoistka Urška Žolnir, bronasta na EP v Carigradu in na SP v Parizu.

Kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer, z vzdevkom raketa iz Hrastnika, je v svojem vratolomnem slogu prevzel prestol, glasovalce pa je prepričal z naslovom svetovnega prvaka v slalomu, zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala in še s čem. V zbirki mu manjka le še olimpijsko odličje. Primož Kozmus je bil med leti 2007-09 trdno na prestolu. Po prekinitvi kariere se je postopoma vrnil na vrhunsko raven in na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji osvojil bron v metu kladiva, v izboru DŠNS pa srebrno odličje. Bronasto, tako kot dve na evropskem prvenstvu, je pripadlo Novogoričanu Bojanu Tokiću, ki je leta 2003 na tej prireditvi dobil priznanje za “fair-play” in takrat dejal, da so zanj take prestižnejše nagrade zgolj sanje. Sanje pa so zato, da se uresničijo. In Tokiću so se!

Bolj vprašljiv je izbor ekipnega zmagovalca, kjer že v predlogih ni bilo koprskih rokometašev, ki so v zadnji sezoni osvojili tri naslove. Tako je zmagala reprezentanca v smučarskih skokih, ki je na ekipni tekmi svetovnega prvenstva s kančkom sreče osvojila tretje mesto. Drugi so državni nogometni prvaki NK Maribor, tretji pa rokometaši Cimosa.

Okusi so različni, pripadnost panogam in regijam pa mnogokrat kroji razplet glasovanja.

ROK MAVER, STA


Najbolj brano