Rafael Nadal zmagovalec OP ZDA

Španec Rafael Nadal je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. Drugi nosilec zadnjega turnirja za veliki slam to sezono je v Flushing Meadowsu v današnjem finalu po treh urah in 21 minutah igre s 6:2, 3:6, 6:4 in 6:1 premagal prvega nosilca Srba Novaka Đokovića. Za 27-letnika je to še 13. zmaga na turnirjih velike četverice.

Španec Rafael Nadal je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku Foto: Eduardo Munoz
Španec Rafael Nadal je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku Foto: Eduardo Munoz

NEW YORK > Več zmag od Rafaela Nadala imata na grand slamih le Švicar Roger Federer (17) in Američan Pete Sampras (14). Skupno je Nadal danes osvojil svoj 60. naslov na turnirjih ATP ter obenem po letu 2010 drugega na US Opnu. Kljub porazu pa Novak Đoković, ki je tudi lani zaigral v finalu OP ZDA, a izgubil proti Škotu Andyju Murrayju, ostaja številka 1 svetovnega tenisa.

Tako Nadal kot zmagovalka med ženskami Američanka Serena Williams sta v žep pospravila čeka za 2,6 milijona dolarjev denarne nagrade ter še bonus v višini milijon dolarjev za najboljšega na ameriški turneji, skupno pa je Nadal v karieri zgolj s turnirskimi nagradami zaslužil že 61,8 milijona in je poleg 17-kratnega zmagovalca grand slamov Federerja, ki se je letos poslovil že v osmini finala, edini, ki je presegel 60-milijonski zaslužek.

Potem ko je Nadal gladko po 42 minutah dobil prvi niz, se je “prebudil” tudi Đoković in dobil drugega, v tretjem pa povedel najprej z 2:0 in nato s 3:1. A Španec se je vrnil in dobil tretjega, ter brez težav tudi četrtega; zadnji, v katerem je Srb naredil ogromno napak, je trajal zgolj 40 minut, tako da je Nadal še drugič v karieri osvojil odprto prvenstvo ZDA. Španec je dvoboj končal pri 27 “winnerjih” in le 20 neizsiljenih napakah, medtem ko je Đoković slednjih zbral kar 53.

“Ta sezona je zame najbolj čustvena v moji karieri. Menim, da sem vse storil pravilno, da sem si tukaj v New Yorku priigral možnost za zmago. Vedel sem, da če želim zmagati proti enemu najboljših igralcev vseh časov in to še na njegovi najljubši podlagi, bo morala biti moja igra skoraj popolna,” je po zmagi dejal Nadal.

“Ta lovorika mi pomeni veliko, to je neverjetno. Res sem zelo, zelo srečen,” je dejal španski zvezdnik, ki je letos osvojil deset turnirjev in na trdi podlagi z 22 zmagami ostal nepremagan. “Vedno je poseben občutek igrati proti Novaku. Noben drug ne more tako dvigniti moje ravni igre kot on. Med nama z Novakom je vsaka točka velik boj, vsaka izmenjava je zelo dolga, nihče ne popušča nit za ped. Vsaka točka je svoja strategija, kako do uspeha. Res je zelo težko. Dejstvo je, da zmaga tisti, ki je v ključnih trenutkih kanček bolj zbran in bolj odločen, da bo zmagal. Danes sem bil to jaz,” je povedal Nadal, za katerega je s tribun navijala tudi španska kraljica Sofija.

“Čestitam Rafi in njegovi ekipi, danes je bil zame preprosto predober. Zaslužil si je to lovoriko. Velik privilegij je že nastop v finalu. Obljubljam vam, da se bom vrnil prihodnje leto in hvala vsem navijačem za podporo,” pa je po dvoboju dejal Đoković.

STA


Najbolj brano