Prvega ne pozabiš nikoli

Od včeraj ima tudi Primorska svojo zmagovalko WTA teniškega turnirja. To je uspelo Koprčanki Andreji Klepač, ki je v paru z Avstrijko Sandro Klemenschits zmagala v avstrijskem Bad Gasteinu.

BAD GASTEIN > 27-letna koprska teniška igralka je tako po lanskem nastopu na olimpijskih igrah v Londonu doživela še drugo prelomnico v svoji karieri. Trem zmagam med posameznicami in 13 zmagam v paru na nižjerangiranih ITF turnirjih je dodala svoje prvo slavje na WTA touru. Zmagala je v Bad Gasteinu, tradicionalnem turnirskem prizorišču najboljših igralk, nedaleč od Salzburga.

Avstrijsko-slovenski par je v včerajšnjem finalu turnirja z nagradnim skladom 235.000 ameriških dolarjev deloval zanesljivo. Nemško-grški par Kristina Barrois-Eleni Danilidou je ugnal s 6:1 in 6:4. Nasprotnici sta naredili več napak, med drugim tudi sedem dvojnih napak (na drugi strani le ena). Andreja Klepač in Sandra Klemenschits sta bolje izvajali začetne udarce, zmaga pa je povsem zaslužena, saj je bil v dobljenih igrah izid 55:40 v njuno korist. Tudi sicer sta v Salzburgu delovali zelo zanesljivo. V polfinalu sta ugnali Tamaro Čurović (Srbija) in Chiaro Scholl (ZDA) s 6:2 in 6:4, še največ težav sta imeli v uvodnem dvoboju turnirja, ko sta z Eleno Bogdan in Aleksandrino Najdenovo izgubili edini niz. V skrajšanem tretjem nizu sta nato gladko zmagali z 10:1.

Andreja Klepač je imela sicer doslej zgolj povprečno sezono. Prejšnji teden je zasedala 96. mesto v konkurenci dvojic in 651. mesto med najboljšimi posameznicami. Na začetku sezone je poskušala narediti odmeven rezultat tudi med posameznicami, a je v Hobartu in v Kuala Lumpurju (WTA turnirja) izpadla v prvem krogu, tako da se je ponovno usmerila v pare, v katerih je tudi v preteklih sezonah dosegala boljše izide. Do aprila je menjavala partnerice, a se je le redko prebijala prek prvega kroga. Nato pa je zaigrala s Sandro Klemenschits (prvič aprila v Marakešu) in se očitno dobro ujela. Z njo je odigrala osem turnirjev, v začetku junija sta tudi dobili ITF turnir v Marseillu. Gre za izkušeno levičarko (31 let), ki ima za seboj težko življenjsko izkušnjo. Z dvojčico Danielo sta bili perspektivni tenisačici, a sta leta 2007 zboleli za redko vrsto raka. Sestra je umrla, Sandra Klemenschits pa preživela in se vrnila v tenis. Njena zmaga v paru s Klepačevo je tako v Avstriji pričakovano dobila holivudske razsežnosti.

Za Andrejo Klepač je zmaga izjemnega pomena, saj se je krivulja uspehov po stagnaciji ponovno usmerila navzgor. Nenazadnje ni zanemarljivo niti 280 točk na svetovni lestvici in 4600 dolarjev nagrade.

Andreja Klepač je trem zmagam med posameznicami in 13 zmagam v paru na nižjerangiranih ITF turnirjih dodala svoje prvo slavje na WTA touru.

Seveda pa v vrhunskem tenisu ni časa za slavje in počitek. Andreja Klepač in Sandra Klemenschits že odhajata na naslednji turnir v Baku. Prav azerbajdžanska prestolnica je pred tremi leti prevzela portoroški turnir WTA.

Med posameznicami je v Bad Gasteinu slavila domačinka Yvonne Meusburger, ki je premagala Čehinjo Andreo Hlavačkovo. Uspešen teden slovenskega ženskega tenisa je dopolnila še Polona Hercog, ki je zmagala na ITF turnirju v Olomoucu. DENIS SABADIN


Najbolj brano