Prireditelji Zlate lisice: Ne delamo panike

Mariborsko Pohorje bo 1. in 2. februarja gostilo jubilejno 50. Zlato lisico. Ta preizkušnja svetovnega pokala bo zadnji pokazatelj forme alpskih smučark pred olimpijskimi igrami v Sočiju, ki se pričnejo teden dni kasneje. Čeprav na Pohorju še ni snega, prireditelji ne obupujejo.

Čeprav na Pohorju trenutno še  ni snega, prireditelji Zlate lisice  ne obupujejo Foto: Srdjan Zivulovic
Čeprav na Pohorju trenutno še ni snega, prireditelji Zlate lisice ne obupujejo Foto: Srdjan Zivulovic

MARIBOR > Po ponedeljkovi redni seji organizacijskega odbora je tiskovni predstavnik Zlate lisice Uroš Mencinger povedal, da se s toplim podnebjem trenutno srečujejo skoraj vsa evropska smučišča, tista nižje ležeča pa še posebej. Maribor tu ni nobena izjema. Če je Zagreb moral tekmovanje minuli konec tedna odpovedati in ga prestaviti v Bormio, v štajerski prestolnici o rezervnih scenarijih še ne razmišljajo. Za prihodnje dni je napovedana ohladitev, temperature pod ničlo pa bi omogočale zasneževanje.

Kljub slabi vremenski napovedi priprave potekajo nemoteno

“Snežno kontrolo imamo 23. januarja, normalno pripravljamo vse, čeprav je vremenska napoved slaba. Glede na minule izkušnje, ko je bila napoved prav tako slaba, smo potem imeli perfektno tekmo. Težko je verjeti, da bi bila cela zima brez snega in mraza. Do takrat pa bo treba veliko postoriti. Za zdaj ne delamo panike, vse obrobne aktivnosti tečejo normalno, proračun, ki je takšen kot minula leta, torej 1,1 milijona evrov, je zagotovljen, pogovori s pokrovitelji so v polnem teku. O rezervnem scenariju ni bilo govora, kot veste, ima tudi Kranjska Gora pomanjkanje snega, časa za pripravo proge imamo še dovolj, topovi so pripravljeni,” je dejal Mencinger.

Lisička letos še posebej slovesno obarvana

Lisička bo letos obeležila 50 let, zato bo še toliko bolj slovesno obarvana. “Imamo poseben odbor, ki se ukvarja z jubilejem, medtem ko standardni odbor pripravlja vse v zvezi s tekmo. Finančna konstrukcija je zagotovljena, pokrovitelji so ostali, z nekaterimi pogovori še potekajo, saj so bili zdaj prazniki, nekaj je že dogovorjeno, vsaj večina mednarodnih preko marketinške agencije, ki velja za več let. Vemo, da je finančna situacija težka, a glede na dolgoletna sodelovanja računamo, da za jubilej ne bo težav,” je povedal Mencinger.

Tudi v minulih letih so imeli pohorski delavci veliko težav s pomanjkanjem snega, a je vsaj lani mraz “stisnil” v pravem času, Zlata lisica pa je zasijala v vsej svoji lepoti. “Trenutno ne moremo reči nič o tem, kakšno temperaturo čakamo, pasti mora pod ničlo. Ko se bo obrnilo vreme, bodo tudi padavine. Topovi so pripravljeni. Poleti nas je obiskal športni direktor Fisa za ženski svetovni pokal Atle Skaardal, dogovorili smo se, da bomo šli letos z veleslalomom na klasično progo, torej gledano navzgor ves čas po desni strani, ker je tekma zadnja pred olimpijskimi igrami, mora biti čim bolj selektivna, torej malo bolj klasično zahtevna veleslalomska. Tam so tudi že postavljeni topovi,” je sklenil Mencinger.

STA


Najbolj brano