Primorsko čast na sredozemskih igrah rešila dekleta

Primorsko čast so na včeraj končanih sredozemskih igrah rešile pripadnice nežnejšega spola s po dvema zlatima in srebrnima odličjema.

Snežana Rodić se je iz Mersina vrnila s srebrnim odličjem Foto: STA
Snežana Rodić se je iz Mersina vrnila s srebrnim odličjem Foto: STA

MERSIN > S finalno tekmo ženskega odbojkarskega turnirja se je včeraj popoldne končal tekmovalni del sredozemskih iger, ki je v minulih desetih dneh slovenskemu športu prinesel 35 medalj. Med junakinjami iz slovenskega tabora velja izpostaviti tudi koprsko kajakašico na mirnih vodah Špelo Ponomarenko Janić z dvema naslovoma sredozemske prvakinje. Na koncu je malce presenetljivo zlato odličje osvojila moška teniška dvojica Tomislav Ternar-Blaž Rola, ki na portoroški turnir prihaja tudi z naslovom sredozemskega prvaka v posamični konkurenci.

Blizu zlatega odličja je bila tudi troskokašica Snežana Rodić, ki je po dveh serijah petkovega finala celo vodila, v zadnjem skoku pa zaradi milimetrskega prestopa bržkone izgubila zlato medaljo, ki jo je osvojila Grkinja Athanasia Perra (14,48 m). Rodićeva je s skokom 14,36 metra osvojila srebro, s čemer je bila zelo zadovoljna: “Prišla sem po kolajno, saj sem bila doslej dvakrat četrta. Želela sem si odličje, ne glede na barvo, samo, da stopim na stopničke. Vedela sem, da je konkurenca zelo močna. Vsi skoki so bili čez 14 metrov, škoda le zadnjega, ko sem naredila milimetrski prestop, saj je bil skok dolg prek 14,50 metra. Zdaj bom misli usmerila proti svetovnemu prvenstvu.” Manj zadovoljen je bil lahko Mitja Kosovelj, ki je sobotno preizkušnjo na 21 km zaradi slabega počutja predčasno zaključil.

Do želene medalje so prišle tudi slovenske rokometašice, med katerimi je bila tudi Ana Petrinja. Slovenke so navdušile z bojevitim pristopom, v odločilnih tekmah pa so do izraza prišle tudi izkušnje, saj je bil slovenska zasedba med najstarejšimi. V finalni tekmi proti Srbiji je izbrankam Marte Bon v zaključku srečanja pošla sapa, kljub porazu z 19:25 (12:13) pa je bila slovenska selektorka zelo zadovoljna z izkupičkom: “Naredili smo velik korak naprej, tako v smislu igre kot v smislu sodelovanja med igralkami. Polfinale proti Črni gori so punce odigrale na izredno visoki ravni. Upam, da bo ta uspeh pripomogel k napredku ženskega rokometa pri nas ter da bo ta generacija nastopila tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih.” Moška rokometna reprezentanca si je že na prvi tekmi z visokim porazom proti Egiptu praktično zaprla vrata polfinala. Kljub boljšemu nadaljevanju so Slovenci v soboto igrali le za peto mesto in z 29:26 premagali Srbijo (Borut Mačkovšek 4, Dean Bombač brez zadetka) in zaostali za pričakovanji. “Nekateri igralci so prvič igrali na tem nivoju. Lahko bi dosegli več. Naša predtekmovalna skupina je bila bistveno težja, fantje pa so v zadnji tekmi zbrali moči in premagali Srbijo,” je po koncu turnirja povedal selektor Boris Denič.

Namiznoteniški igralki Jana Tomazini in Manca Fajmut sta ekipno tekmo končali na petem mestu, karateist Sebastjan Budinha (nad 84 kg) je preizkušnjo po porazu proti Alžircu Missipsu Hamadimiju zaključil v četrtfinalu, Juš Markač (do 84 kg) pa je osvojil bron. Zadnji dan tekmovanja so slovenske odbojkarice v boju za bronasto odličje z 2:3 izgubile proti Hrvaški, tako da se je morala Koprčanka Sara Valenčič zadovoljiti s končnim četrtim mestom. V zaključnih bojih badmintonskega turnirja pa je bron osvojila Maja Tvrdy, ki je z Majo Koncut na tretjem mestu končala tudi v kategoriji dvojic.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano