Primorski orel med elito

Po zaslugi Jake Hvale bo šel pretekli vikend svetovnega pokala v anale primorskih smučarskih skokov.

Jaka Hvala v izteku skakalnice  Foto: Gabrijel Hvala
Jaka Hvala v izteku skakalnice  Foto: Gabrijel Hvala

ZAKOPANE > Član SSK Ponikve se je že v svojem krstnem nastopu prebil na glavno tekmo, kjer je v petek z 29. mestom takoj osvojil točki med elito. Na poljske Zakopane, ki so slovenskim orlom prinesle že precej radosti, bodo tako imeli lepe spomine tudi Primorci, čeprav je 18-letni Jaka Hvala v soboto obstal v kvalifikacijah.

“Izkusil sem dobro in slabo plat tekmovanja v svetovnem pokalu. Ob uspešni izvedbi skoka se lahko kosam z elito, po drugi strani pa se lahko že najmanjša napaka maščuje pri uvrstitvi. Potrebujem več konstantnosti.”

> Kako so vam sicer uspeli posamezni skoki v zahtevnih razmerah?

“Skakalci smo vajeni vsega. Trenirali in tekmovali smo tudi v že bolj zapletenih razmerah. Treme sem se otresel v četrtkovih kvalifikacijah, v petek pa mi je uspel dober poskusni skok, ki sem ga nadgradil še v prvi seriji. Žal se mi je v drugi seriji prikradla napaka pri odskoku, ki se je ponovila tudi v sobotnih kvalifikacijah.”

> Kakšne izkušnje sicer prinašate s Poljskega?

“Ozračje je bilo res spodbudno, tako na prizorišču kot v sami ekipi. Po moštvenem uspehu na petkovi tekmi je bilo razlogov za zadovoljstvo še več. V soboto pa se je potrdila nepredvidljivost skokov.”

> Kaj vas čaka v nadaljevanju sezone?

“Vračam se v celinski pokal, kjer bom poskušal osvojiti še kakšno kvoto za svetovni pokal. Konec tedna bosta tekmi v Bischofshofnu, glavni cilj pa je mladinsko svetovno prvenstvo februarja v Turčiji. Marca pa me morda čaka še nastop na planiški letalnici.” ALEŠ SORTA


Najbolj brano