Primorski članski moški atletski izidi v letu 2013: zaostanek se zmanjšuje

Po menjavi generacij se zaostanek primorske moške atletike za najboljšimi slovenskimi klubi zmanjšuje.

Med najbolj obetavnimi primorskimi atleti je novogoriški mnogobojec Urban Čehovin Foto: Igor Mušič
Med najbolj obetavnimi primorskimi atleti je novogoriški mnogobojec Urban Čehovin Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA, KOPER > Primorska atletika z rezultati prihaja na prag, čez katerega bo težko prestopila, saj to pomeni preskok iz povsem amaterske vsaj na polprofesionalno raven, za kar pa v domačih klubih ni denarja. Posledica je, da rezultatskih presežkov kljub zmernemu napredku v številnih disciplinah lani ni bilo. Pri najboljših rezultatih je prišlo celo do nazadovanja.

Siva lisa slovenske moške atletike ostajajo teki na dolge proge in čez ovire. Rekordi štirih celjskih legend so že (pre)dolgo nedotaknjeni. Dosežek Petra Sveta na pet kilometrov je star 40 let. Stanko Lisec je bil na tri kilometre najhitrejši pred 35 leti. Rok Kopitar je na 400 metrov z ovirami nepremagan že 34 let, Stane Rozman pa je rekorder na deset kilometrov 31 let.

Med prve tri po rezultatih v posameznih disciplinah so se uvrstili štirje Primorci (lani jih je bilo sedem), vendar gre tu za izide v disciplinah, kjer slovenska atletika ne dosega odmevnih rezultatov. Opozoriti velja še na eno dejstvo. Že štirje najboljši Primorci v posameznih kategorijah so prestopili v bogatejša okolja - trije v ljubljanski Mass, eden pa v Kladivar. Ta trend se bo pri ambicioznejših verjetno še krepil.

Primorska moška atletika, ki je še do lani imela tudi en državni rekord (Novogoričana Rafka Mariniča na 800 m), nima več članskega atleta mednarodnega formata. Veteran Andrej Batagelj je letos še uspel stopiti na vrh slovenskega troskoka, a je to verjetno zadnjič. Med mladimi največ obeta mnogobojec AK Gorica Urban Čehovin. Lani zaradi težav s poškodbami sicer ni tekmoval v vseh disciplinah, a je kot nespecialist postal prvi slovenski skakalec v daljavo s 758 centimetri.

Leto 2013 je v primorski moški atletiki še največ prineslo v ekipnem pogledu. To posebej velja za AK Gorica in AK Koper, kjer razvijajo vse discipline in imajo po številu tekmovalcev in zvrsteh vadbe široko zastavljen podmladek. V pokalu Slovenije je AK Gorica zasedel peto mesto (lani šesti) med 22 klubi. AK Koper je pridobil sedem mest in je pokal zaključil kot štirinajsti.

Minula sezona je odkrila še potenciale nekaterih posameznikov. Emil Pašić (Pivka) in Jan Klemenčič (Koper) sta se prebila med boljše slovenske tekače na dolge proge. Axel Luxa (iz Gorice je prestopil v Mass) se bo kot četrti v lanskem letu v novi sezoni že lahko potegoval za odličja na članskem DP v skoku v višino.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano