Primorska računa predvsem na skoke

Celjski AK Kladivar bo jutri in v nedeljo gostitelj absolutnega atletskega državnega prvenstva, na katerem Primorci lahko računajo na nekaj odličij. Predvsem to velja za tekmovalce v skokih, na čelu s srebrno iz sredozemskih iger, Snežano Rodić.

CELJE > Tako jutri kot v nedeljo se bo program na atletskem stadionu Kladivar v Celju začel ob 17. uri. Primorska atletika si uvrstitve na stopničke za najboljše lahko obeta predvsem skakalnih disciplinah. Največ uspeha lahko naši atleti pričakujejo prvi dan, ko je pri moških na sporedu skok v daljino (član AK Gorica Urban Čehovin ima najboljši izid sezone, tesno za njim je Koprčan Rok Viler) in skok s palico (za bron se lahko poteguje njegov klubski kolega Jure Batagelj).

Dekleta bodo imela v soboto troskok s prvo damo primorske atletike Snežano Rodić. Koprčanka na delu v ljubljanskem AD Mass že celo sezono skače čez 14 metrov, normo za SP je krepko presegla in je s skokom v okviru letos prikazanega (čez 14,50) kandidatka za finale svetovnega prvenstva, kjer utegne biti blizu odličja, ali pa najbolje uvrščena Slovenka. Srebra na DP bržkone nihče ne more vzeti Novogoričanki Maji Bratkič - bronasti na EP do 23 let, ki bo sproščeno naskakovala osebni rekord in mejo 14 metrov. V skoku v višino se bo za vrh borila članica AK Gorica Petra Kovačič.

V nedeljo naj bi serijo državnih naslovov v troskoku podaljšal Novogoričan v celjskem dresu Andrej Batagelj, kandidat za odličje v skoku v višino pa je atlet novogoriške šole v ljubljanskem AD Mass Axel Luxa. Na sporedu bo tudi rezervna disciplina Rodićeve, skok v daljino. Tudi v njej je Koprčanka letos najboljša Slovenka.

V osiromašeni domači atletski članski sezoni (ukinitev serije mitingov za VN AZS) je celjsko tekmovanje generalka pred SP, ki se bo 10. avgusta začelo v Moskvi. V nadaljevanju sezone pred SP in po njem omembe vrednih članskih tekmovanj, ki so se v Sloveniji pred leti odvijala še do začetka oktobra, ne bo več.

Norme za SP bodo v Celju lovili še nekateri, ki so jim blizu: Nina Kolarič (daljina), Sabina Veit (200m) , Tina Šutej (palica), Matija Kranjc (kopje), Sonja Roman (1500 m) in Jan Žumer. (200 m). Z izjemo Rodićeve, ki je to že opravila, nihče od Primorcev nima realnih možnosti, da bi dosegel normo za SP.

V slovenski atletiki v svetovni razred letos sodijo le srebrni iz Londona Primož Kozmus (njegovo kladivo naj bi čez 80 metrov poletelo prav v Celju), metalka kopja Martina Ratej, metalka kladiva Barbara Špiler in Rodićeva. V polfinale na 100 m z ovirami se bo morda prebila Celjanka Marina Tomić, ki se je v začetku julija spustila pod mejo 13 sekund. IM


Najbolj brano