Primorci in Primorke lovijo velemojstre

Hitov šahovski turnir se preveša v odločilno fazo. Sinoči so odigrali partije 6. kroga, na vrhu pa se je izoblikovala skupina igralcev, ki bodo kandidirali za končno zmago.

Veronika Franca se dobro kosa z moškimi kolegi z višjimi ratingi Foto: Leo Caharija
Veronika Franca se dobro kosa z moškimi kolegi z višjimi ratingi Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Če je lani Oleg Kornejev prepričljivo potrdil vlogo favorita, pa je že seznam letošnjih udeležencev novogoriškega turnirja napovedal, da bo imel španski Rus na poti do ubranitve naslova na 19. novogoriškem odprtem turnirju precej težje delo. Kornejev ima na papirju sicer še vedno najvišji rating in je v igralni dvorani Pinta hotela Perla tudi edini predstavnik iz čislanega kluba šahistov z 2600 ali več točkami, a je tudi velemojstrska konkurenca precej številčnejša kot lani.

Kornejev je tako v prvih petih krogih že dvakrat remiziral proti igralcema z najvišjim šahovskim nazivom, sinoči pa se je pomeril s Filipom Matijevičem. Član koprskega Vala je eden od treh primorskih mojstrskih kandidatov, ki so po petih krogih delali družbo Kornejevu v skupini šahistov s štirimi točkami. Preostala sta bila Dean Miletič (ŠK Nova Gorica) in Valter Pregarac (ŠD Piran). Po zaporednih zmagah je primorski trojici švicarski sistem včeraj namenil obračune z velemojstri z vrha lestvice.

Po petih odigranih krogih je bil sicer na vrhu le en šahist s polnim izkupičkom, in sicer skoraj redni udeleženec Hitovega turnirja v zadnjih letih, Ognjen Jovanić. Sinoči se je Hrvat pomeril z Izraelcem Alonom Greenfeldom, ki je z edinim slovenskim velemojstrom na turnirju Markom Tratarjem v petih krogih oddal pol točke. Ob odsotnosti sprva prijavljene velemojstrice, Ukrajinke z italijanskim državljanstvom Elene Sedine, bo zanimiv tudi boj za ženski primat.

Po petih krogih sta se z najboljšim točkovnim izkupičkom (3,5) lahko pohvalili odkritje uvodnega dela turnirja Petra Kejžar (48. rating med udeleženci) in Veronika Franca (38). Šahistka koprskega Vala je med drugim s črnimi figurami ugnala tudi višjepostavljenega Italijana Ivana Ceschio (16), ki je lani skoraj do konca krojil vrh na novogoriškem turnirju. Ta se bo sklenil v četrtek. Do konca so še trije krogi, danes bo na sporedu sedmi.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano