Prihajajo tudi olimpijci

Sezona tekem na divjih vodah na Soči se bo jutri začela s tradicionalnim otvoritvenim mednarodnim slalomom. Prijavljene so ekipe iz 14 držav. V njih bo tudi nekaj olimpijcev.

Zmagovalka svetovnega pokala Urša Kragelj bo glavni posamični adut Soških elektrarn Foto: Leo Caharija
Zmagovalka svetovnega pokala Urša Kragelj bo glavni posamični adut Soških elektrarn Foto: Leo Caharija

SOLKAN>V kajakaškem centru Solkan bo živahno že danes, ko bo več kot 200 kajakašev in kanuistov iz 14 držav opravilo uradni trening, jutri pa bodo ves dan tekle kvalifikacijske vožnje. Vodja KC Solkan Andrej Humar je zatrdil, da je vse pripravljeno za kakovostno tekmo: “V minulih dneh smo urejali vse v zvezi s progo in neposredno okolico, počasi pa se začenjajo tudi pripravljalna dela za večje posege, ki bodo končana pred junijskim SP v spustu, kar pa tekmovalcev in obiskovalcev ne bo motilo. Vode bo v izobilju. Upamo le, da je - glede na petkovo vremensko napoved - v soboto ne bo preveč. Dokončno stanje prijav bo znano dan pred tekmo, vendar pa po predhodnih prijavah in glede na hudo zimo v srednji Evropi in veliko zanimanje za priprave pri nas pričakujemo dokaj kompletne državne reprezentance iz bližnjih držav.”

Program Hitovega ICF pokala v slalomu na divjih vodah v Solkanu - danes od 9. do 16. ure uradni trening; jutri kvalifikacije C-1M, K-1M, C-1Ž (9); K-1Ž, C-2M (15.30); v nedeljo polfinale (10), finale (14.30) in slavnostni zaključek (16).

Slovenska ekipa bo popolna - na čelu z vsemi olimpijci. Domačine bodo najbolj zanimale vožnje zmagovalke svetovnega pokala, kajakašice Urške Kragelj in evropskih prvakov do 23 let, dvojca Sašo Taljat - Luka Božič. Koordinator trenerjev Soških elektrarn Dejan Stevanovič pravi, da so Primorci za ta čas primerno pripravljeni: “Vsi naši tekmovalci so delali po začrtanem programu. Pri članski reprezentanci odstopanj zaradi vremena ni bilo, ker je trenirala v arabskem Al Ainu, pri drugih je nekaj zaostanka pri tehniki na vodi, ker se je zima zelo zavlekla. Otvoritvena tekma še ne bo pravi pokazatelj moči, ker pripravljenost tempiramo na začetek maja, ko se prav v Solkanu pričenjajo izbirne tekme za reprezentanco.”

V najatraktivnejši disciplini - moškem kajakaškem slalomu - naj bi nastopil olimpijski zmagovalec, Italijan Daniele Molmenti. Na Soči bo skušal zmagati nekdanji svetovni prvak, hrastniški olimpijec Peter Kauzer. Soške elektrarne ta čas v K1 nimajo vrhunskega tekmovalca, vendar pa ob izteku uspešne mladinske kariere (član zlate ekipe na SP) na članska vrata trka Rok Markočič. Jutri se bo skušal iz kvalifikacij prebiti v polfinale.

Med kanuisti bo v enojcu imel premiero Luka Božič, ki se je letos prvič ob treningu v dvojcu resno posvetil še tej disciplini. Glede na izkušnje z največjih tekmovanj bi se moral potegovati za finale, za preboj v polfinale pa se bo skušal potegovati mladi domačin Nejc Kravanja. Prvo slovensko ime boLjubljančan Benjamin Savšek - osmi z olimpijskih iger.

V ženski članski konkurenci po upokojitvi Nine Mozetič, ki je odšla med trenerje, ostaja domače železo v ognju Urša Kragelj, za njo pa je generacijska vrzel, za katero prihajajo mladinke Nina Bizjak, Alja Kozorog in Beti Medved. Borile se bodo predvsem z uro. Vsak preboj iz kvalifikacij bi pomenil uspeh.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano