Preventiva in osveščanje

Atletski klub Koper je v letošnji zimi začel sodelovati v mednarodnem projektu Zdravje in preprečevanje poškodb pri mlajših atletih. Denarno ga podpira Evropska komisija za šport.

Deset koprskih atletov s trenerji  se bo z domače Bonifike (na fotografiji)  v dneh od  11. do 20. aprila preselilo na projektni pripravljalni tabor, ki ga bo gostil ASK Split  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Deset koprskih atletov s trenerji se bo z domače Bonifike (na fotografiji) v dneh od 11. do 20. aprila preselilo na projektni pripravljalni tabor, ki ga bo gostil ASK Split  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Bio Motel in Atletski klub Koper sta pred kratkim gostila tridnevni posvet predstavnikov šestih atletskih klubov, s katerim so bili postavljeni temelji za izpeljavo mednarodnega projekta Zdravje in preprečevanje poškodb pri mlajših atletih, ki ga denarno podpira Evropska komisija za šport.

Nosilec projekta je atletski klub ASK iz Splita. V leto in pol trajajočih aktivnostih bodo sodelovali tudi Atletski klub Koper, zamejski AK Bor iz Trsta, AK Olimpic iz češkega Brna, AK Malacky iz Slovaške in madžarski AK Arak iz Szekesfehervara.

Predstavnik Atletskega kluba Koper Andrej Gržentič je uvodni del projekta pojasnil takole: “Atletski klub Koper je gostil prvi operativni sestanek. Tako je bilo dogovorjeno, ker je Split pobudnik projekta, mi pa smo se mu kot prvi pridružili. Poleg tega imata Split in Brno najboljšo atletsko infrastrukturo in največ kakovostnih trenerjev, zato bodo oni gostili pripravljalne tabore, ostali pa smo si razdelili druge naloge. Prvo srečanje je bilo uspešno. Lahko bi ga poimenovali tudi projekt prijateljev.”

Prvi rezultati sodelovanja so že vidni. Praktične aktivnosti se bodo začele s pripravljalnim taborom, ki ga bo Split gostil od 11. do 20. aprila, na njem pa bo vsak od šestih klubov sodeloval z deseterico atletov in s specializiranim trenerjem za posamezno disciplino.

Drugi tabor bo konec avgusta v češkem Brnu. Sledil bo jesenski posvet, ki ga bo gostil slovaški Malacky. Prihodnjo pomlad se bodo atleti vrnili v Split na sklepni tretji tabor. Zaključno dejavnost projekta bo junija 2015 gostil madžarski partner.

V prvi fazi bodo trenerji izmenjevali izkušnje, vadba in testiranja pa bodo ves čas potekala pod zdravniškim nadzorom. V drugi fazi bodo objavljeni rezultati, saj je cilj projekta izdelava priročnika o preventivi in osveščanju ter izdelava 30-minutnega DVD. Naklada obeh izdelkov bo najmanj 600 izvodov. Gradivo bo na voljo vsem klubom, matičnim atletskim zvezam držav klubov udeležencev, celotni evropski (EAAF) in mednarodni atletski zvezi (IAAF).

“Volje nam zagotovo ne manjka. Ker pa bodo v projektu sodelovali tudi strokovnjaki, kot je nekdanja svetovna prvakinja v troskoku Čehinja Šarka Kasparkova ter Joško Vlašić, trener in oče najboljše skakalke v višino zadnjega desetletja Blanke Vlašić, sem prepričan, da bo ta projekt na primerni kakovostni ravni in da bo lepo uspel,” pravi predsednik ASK Split Ivan Vještić.

Rezultati projekta ne bodo koristni samo za tiste, ki se ukvarjajo z atletiko, ampak bi jih morali preučiti tudi trenerji v tistih športih, kjer je poškodb mladih tekmovalcev še veliko več kot v atletiki. SANDI JERMAN


Najbolj brano