Prevc še išče popoln skok

Prvo uradno mednarodno dejanje na prenovljeni veliki Goriškovi skakalnici je mimo. Predvsem najmlajši obiskovalci, ki jih prvi dan ponavadi pod vznožje skakalnic pripelje največja slovenska zavarovalnica, so lahko videli lepe skoke, predvsem mlajših slovenskih orlov.

Jaka Hvala bo danes nastopil na prvi planiški tekmi v smučarskih skokih Foto: Simon Maljevac
Jaka Hvala bo danes nastopil na prvi planiški tekmi v smučarskih skokih Foto: Simon Maljevac

Kar deset slovenskih skakalcev od 13 se je prebilo na današnjo predzadnjo posamično preizkušnjo svetovnega pokala pred približno 8000 gledalci. Od tega je bilo okrog 3000 otrok, ki so z avtobusi prišli iz vse Slovenije ter lahko uživali v sončnem spomladanskem dnevu.

Te dni bo minilo že 80 let, odkar se je Planica prvič vpisala v dolg seznam svetovnih rekordov v skokih in pozneje v poletih. 25. marca 1934 je Norvežan Birger Ruud na planiški skakalnici postavil svetovni rekord 92 metrov. Tudi zadnjega planiškega, iz leta 2005, nosi Norvežan Bjørn Einar Romøren z 239 metri. Svetovni rekord je sicer prevzel Vikersund. Najnovejši iz leta 2011 je 246,5 metra, nosi ga Johan Remen Evensen. V Planici je bil svetovni rekord izboljšan kar 41-krat, domačini pa trdijo, da bo na prenovljeni letalnici moč varno leteti prek 250 metrov.

Da je pri večini tekmovalcev vzdušje tik pred koncem sezone že sproščeno, se pozna že po kratkem sprehodu po Kranjski Gori, ki - zahvaljujoč obilnemu sneženju v februarju - še ima snežno odejo. Švicarji so ob hotelu igrali hokej, Poljaki so se sončili na balkonu, Čehi in Norvežani so se sprehajali ...

Dopoldne pa so se morali še prebiti na današnjo tekmo, ki se bo pričela ob 15.15. Med kvalifikanti se je izkazal najmlajši del številčne slovenske skakalne ekipe. Tako sta bila na vrhu Matjaž Pungertar in najmlajši, še ne 18-letni Anže Lanišek (oba 128,5 m). Četrti je bil Nejc Dežman (125,5), peti pa mlajši brat našega šampiona Cene Prevc (126), ki je Petra preskočil za pol metra.

Na tekmo je uvrščen tudi ponikovski orel Jaka Hvala. Kvalifikacije je končal na 31. mestu (118 m), za njim sta bila tudi Robert Kranjec (36., 117,5) in Jurij Tepeš (116,5). Za malenkost, vsega tri desetinke točke, je iz tekmovanja izpadel Jernej Damjan. “Sramota! Skoki sploh niso bili slabi, zaletna hitrost pa je bila porazna. Pa še vleklo je. Res žalostno, ker to ni realen pogled,” je zaradi tega bentil Damjan.

Po polovici tekmovalcev so se namreč razmere v smučini na skakalnici začele slabšati, sneg je bil vse bolj moker, hitrosti so padale tudi za več kot dva kilometra na uro, toda žirija se ni odločila, da bi dvignila naletno mesto. Za dve mesti so dvignili nalet šele pri deseterici najboljših v skupnem seštevku, ki imajo nastop na tekmah že zagotovljen. Toda njihovi skoki niso presegli najboljših kvalifikantov. Z izjemo razigranega Nemca Severina Freunda (129), ki je s tem postavil tudi rekord skakalnice.

“Popolnega skoka najbrž ni. Odkar skačem, ga iščem. To seveda ni bil optimalen skok. Danes bom skušal čim bolj uživati in še kaj dodati skoku,” je menil Peter Prevc. Jaka Hvala je bil - če nič drugega - zadovoljen z izpolnjenim ciljem: “Vsi moji skoki so si bili dokaj podobni. Seveda bi si želel več, a očitno sem v tem trenutku toliko sposoben skočiti. Glavni cilj sem izpolnil, na tekmi pa bom skušal čim bolj uživati. Skakanje pred domačimi navijači bo poseben užitek, v Planico pa prihajajo tudi člani moje navijaške skupine. Upam, da jih bom razveselil z dobrimi skoki.”

Zadnje tekme skandinavske turneje so odvzele čar boju za skupno zmago. Želja, da bi se Kamil Stoch (včeraj 126 metrov) in Prevc za globus pomerila v Planici, je dokončno zamrla v Oslu pred SP v poletih. Poljak ima 168 točk prednosti, kar pomeni, da bi Stoch dvakrat moral ostati brez uvrstitve, Prevc pa zmagati in biti enkrat drugi. Zato bo moral braniti drugo mesto pred svežim svetovnim prvakom v poletih Freundom, ki zaostaja le za 19 točk.

ROK MAVER


Najbolj brano