Prevc pred tekmo kaže mišice

Tekmovalni koledar svetovnega prvenstva je pač takšen, da je slovenskih nastopov bodisi za vzorec ali pa so v enem dnevu v treh panogah v kratkem časovnem razmaku. Eden takih, tekmovalno bogatih dni, bo tudi današnji, ki se bo sklenil s skoki na veliki skakalnici.

Slovenska skakalna ekipa v Predazzu -  z leve Jurij Tepeš, Peter Prevc, Jaka Hvala, Robert Kranjec in trener Goran Janus Foto: Simon Maljevac
Slovenska skakalna ekipa v Predazzu - z leve Jurij Tepeš, Peter Prevc, Jaka Hvala, Robert Kranjec in trener Goran Janus Foto: Simon Maljevac

Edina včerajšnja tekma (brez Slovencev) za odličja je bil moški tek na 15 kilometrov v prosti tehniki, Norvežani imajo že 14 odličij od 39 podeljenih. Zmagal je Petter Northug, ki je za 11,8 sekunde prehitel Šveda Johana Olssona, tretji pa je bil Northugov rojak Tord Asle Gjerdalen, ki je zaostal 22,3 sekunde, medtem ko je bil veliki poraženec Švicar Dario Cologna na osmem mestu. Po tekmi se je upokojil Italijan Pietro Piller Cottrer. Gostitelji prvenstva, še pred leti tekaška velesila, so tudi sicer tekmovalno v ozadju.

Zato pa so slovenski smučarji skakalci na veliki napravi spet blizu starih tirnic. “Najbolj si želim, da bi se dokazal na veliki skakalnici,” je pred dnevi dejal Jaka Hvala, ki je bil včeraj skupaj z Jurijem Tepešem že v tekmovalnem zagonu, saj sta si oba v kvalifikacijah morala zagotoviti uvrstitev na popoldansko tekmo, medtem ko sta Robert Kranjec in Peter Prevc nanjo že uvrščena. Tudi zato je glavni skakalni trener Goran Janus v torek dal prosto Prevcu, Kranjec pa je bil prost včeraj in se ni pojavil na skakalnici. Na srednji napravi se ni znašel, zato je bilo zanimivo vedeti, če je tudi velika naprava po tehničnih karakteristikah podobna mali. “V bistvu sta si podobni, ima položen nalet, kot da bi tamajhno povečal. Ampak mislim da z njo ne bo težav,” je dejal Hvala.

In res jih ni bilo. V poskusni seriji je skočil 126,5 metra (druga daljava poskusne serije), v kvalifikacijskem skoku pa ga je neslo 118 metrov, kar je bilo dovolj za 14. mesto. “Kvalifikacijski skok je bil eden slabših na veliki skakalnici, poskusni pa je bil zelo dober. Precej visoko sem priletel čez hrbtišče. Nato nisem pravilno reagiral, skrajšal sem skok, čeprav bi moral leteti do konca. Če bom na tekmi sestavil take skoke, kot je bil poskusni, bom zelo vesel,” je komentiral Hvala. “Važno je, da vem, kako je treba skočiti, da vem, da še znam. Rezultatsko nimam visokih ciljev, nezadovoljen bi bil, če ne bi bil med prvih 20,” je še dejal Hvala, ki je na vprašanje o favoritih dejal le: “Tradicionalni. Torej tudi Prevc.” In prav dobitnik bronastega odličja Prevc je najdlje skočil v kvalifikacijah, pristal je pri 126 metrih. “Skakal sem boljše kot sem pričakoval, ampak se ne bom pritoževal nad tem. Zdaj sem sproščen, začel sem uživati, bremena naenkrat ni več. Dejansko je bila prisotna nervoza, za katero nisem vedel. Sproščenost je na takem prvenstvu zelo pomembna,” je menil Prevc. Sedmo silo je zanimalo, kaj pravi na to, da Hvala meni, da je favorit? “On je tudi,” je bil odgovor v smehu. Jurij Tepeš (118,5 m, 18. mesto) si sicer ni bil na jasnem, ali je bil pred skokom nervozen ali ne, medtem ko je bil Goran Janus tradicionalno skop v oceni: “Pomembno je, da imamo vse štiri tekmovalce na tekmi. Kvalifikanta sta imela različne skoke, kar je potrebno izboljšati, Prevc pa je solidno odskakal. Vse skupaj je dobro izhodišče za današnjo tekmo. Kdo so favoriti? Naši!”

Danes bodo tekmovali tudi nordijski kombinatorci na veliki skakalnici in v teku na na 10 kilometrov. V najboljši formi pri Slovencih je Marjan Jelenko, ki je v skokih povsem pri vrhu. Ob njem bodo nastopili še Gašper Berlot, Mitja Oranič in Jože Kamenik.


Najbolj brano