Prevc ima pol medalje

Kdor je v formi v skokih, je dober tudi v poletih. Zato ni presenečenje, če vodi Nemca Severina Freunda, ki je pred 8000 gledalci za sabo pustil letalca Andersa Bardala in Petra Prevca, sicer vodilnega po prvi seriji.

Robert Kranjec bo danes predal dres najboljšega letalca na svetu Foto: Filip Singer
Robert Kranjec bo danes predal dres najboljšega letalca na svetu Foto: Filip Singer

Je čaša po prvem polčasu posamične tekme SP v poletih pol polna ali pol prazna? Polna je zagotovo bila, ko je Peter Prevc vodil po prvi seriji, pol prazna pa po dokaj ponesrečenem poletu v drugi, ki ga je potisnil na tretje mesto. Za Prevca je kozarec sicer še prazen. “Ne bom spal s pol kolajne, ampak brez kolajne. Marsikaj se še lahko zgodi.”

V poskusni seriji Slovenci niso blesteli, žal pa je bil to tudi dejanski pokazatelj za prvo serijo. V preizkusni seriji se je letelo najdalj. Prvič je na vrh letalnice stopil Noriaki Kasai in z 202 metroma ob najboljšem, Nemcu Severinu Freundu (204 m), edini preskočil 200 metrov. Kasai tega ni ponovil na tekmi, saj je trenutno četrti.

V prvi seriji sta rokavico s številko 1 in 2 vsem vrgla Rus Dimitrij Vasiljev in Norvežan Anders Bardal, ki ga je neslo 200,5 metra. Oba sta imela idealne vetrovne razmere ob zmernem vzgorniku, potem pa se je veter začel slabšati. Tako je ostalo vse do številke 35, ko se je Nemec Severin Freund z 203,5 metra zavihtel na vrh. Vmes sta ga polomila Tomaž Naglič, ki je pri 168 metrih (31.) za malo zaostal za trideseterico finalistov in Jernej Damjan (33.), ki je po velikih težavah tekmo končal pri 168 metrih. “Škoda. Ne najdem pravega občutka in se lovim pri vsakem skoku,” je menil Damjan.

Tako Robi Kranjec (176,5 in 161, 29.) in Jurij Tepeš (172,5 in 174 m, 12.) sta potrdila prejšnje skoke in vtis, da se z letalnico nista najbolje ujela. “Nisem pripravljen. Slabo prehajam v fazo leta. To je očitno vse, kar lahko pokažem,” je dejal Kranjec, ki je majico svetovnega prvaka nosil še zadnjo noč. Če je Kranjec v drugi seriji izgubil deset mest, jih je Tepeš ravno toliko pridobil: “Z drugim skokom sem lahko kar zadovoljen, čeprav tudi ta ni bil pravi. Zelo težko je skakati, če ti veter tako piha v hrbet in nič pametnega ne čutiš.” Oba sta imela krepak veter v hrbet, kot večina tekmovalcev v drugi seriji, ki je ponudila bore malo. Čehu Antoninu Hajeku se je ob pristanku odpela smučka in je z glavo treščil v ograjo. K sreči z njim ni ničesar hujšega.

Tako je edini slovenski up za vrh spet ostal Prevc. Obakrat je imel slabe razmere za skok. A je vseeno v prvi seriji najprej vodil (200 cm) potem pa skočil kar 17 metrov manj: “V obeh skokih sem delal napake, v drugem sem se prepozno odrinil s skakalnice Glede na napake sem visoko uvrščen, ampak to ni tisto, kar si želim.”

Bati se je bilo, da bo Prevc četrti, a je imel točko prednosti za tretje mesto. To ni nepomembno, saj se danes ob poslabšanju vremena obetajo močnejši sunki vetra, zato ni izključeno, da ne bo obveljal včerajšnji razplet.

ROK MAVER iz Harrachova


Najbolj brano