Prevc: Poleti so dodatna motivacija

Smučarski skakalec Peter Prevc je lanski dve kolajni s svetovnega prvenstva v Predazzu to sezono nadgradil še z dvema olimpijskima odličjema z iger v Sočiju. To sezono je prav na poletih na Kulmu prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu in je še vedno v vrhunski formi.

Smučarski skakalec Peter Prevc je lanski dve kolajni s svetovnega prvenstva v Predazzu to sezono nadgradil še z dvema olimpijskima odličjema z iger v Sočiju Foto: STA
Smučarski skakalec Peter Prevc je lanski dve kolajni s svetovnega prvenstva v Predazzu to sezono nadgradil še z dvema olimpijskima odličjema z iger v Sočiju Foto: STA

LJUBLJANA > Peter Prevc si je januarja z odličnimi nastopi na Kulmu že priboril mali kristalni globus za najboljšega letalca sezone. Kot pravi, ne razmišlja veliko o tem, zakaj je tako malo tekem v poletih. “Kaj pa vem, če pogrešam več poletov? V bistvu si tekme vso zimo sledijo ena za drugo, vmes so treningi, tako da niti nimam časa, da bi razmišljal o tem, zakaj nimamo na programu več tekem na letalnicah. Priznam pa, da se kar malo naveličaš teh 120-metrskih skakalnic. Tudi s fanti smo se pogovarjali, da bi se dalo morda skoke narediti malo bolj zanimive, če bi imeli tekme vse od 70-metrske skakalnice pa do velikanke,” je v smehu dejal Prevc.

Prevc je pred planiškim finalom sezone na drugem mestu v svetovnem pokalu in to sezono skače na tako visoki ravni, da nima težav s prehajanjem z ene skakalnice na drugo, zato tudi na letalnici v Harrachovu ne pričakuje kakšnih zapletov: “Mislim, da se lahko trenutno na vsako skakalnico precej hitro navadim, saj je moja raven skokov še vedno visoka, ampak vseeno je treba biti umirjen, skoncentriran, ne smeš brezglavo letati. In to je vse: biti umirjen.”

Mladi skakalec iz Dolenje vasi je v isti sapi priznal, da se že zelo veseli novih poletov: “Po dolgem premoru se že kar zelo veselim poletov in mislim, da je to še dodatna motivacija, da še stisnem zadnji del zelo dolge in natrpane sezone.”

O rezultatskih ciljih 21-letni skakalec noče govoriti, a poudarja, da je svetovno prvenstvo zagotovo nekaj posebnega: “Čaka nas svetovno prvenstvo, kjer vsak hoče pokazati največ in tudi jaz to od sebe pričakujem. Želim odpraviti napake, ki sem jih delal na zadnjih tekmah, in na ta način še nadgradim svojo pripravljenost. Na letalnicah lahko tiste male napake, ki jih naredi na mizi, nadoknadiš v zraku, zato je mogoče lažje. Po drugi strani pa te lahko vsaka napaka na velikanki toliko bolj kaznuje, da zaostaneš za konkurenco.”

Kljub dolgi sezoni je Prevc dobro fizično pripravljen in ima še dovolj želje in motivacije za zadnjih 14 dni. “Energije imam dovolj, četudi telo po naporni sezoni res že malo peša. Zadnjič, ko smo se merili za drese, sem kar malo debelo pogledal, ko sem videl, da sem izgubil centimeter in pol v obsegu stegna. Ampak na srečo je ostalo še dovolj mišic, da tole zdržim do konca,” je v smehu pogovor sklenil Prevc.

STA


Najbolj brano