Presenetil je tekmece in sebe

Idrijčan Jan Tratnik je včeraj postavil nov mejnik v zgodovini primorskega cestnega kolesarstva, saj je prvi Primorec z naslovom evropskega prvaka v konkurenci mlajših članov.

Jan Tratnik (tretji z leve, na dirki v Ajdovščini) se je tokrat otresel glavnine Foto: Igor Mušič
Jan Tratnik (tretji z leve, na dirki v Ajdovščini) se je tokrat otresel glavnine Foto: Igor Mušič

GOESS> Lepše popotnice v sklepni del priprav pred državnim prvenstvom v gorski vožnji, ki bo v soboto v Idriji, si v tamkajšnjem kolesarskem klubu Sloga 1902 ne bi mogli želeti. Domačin Jan Tratnik, ki je prve korake naredil v tem klubu, je včeraj v dresu državne reprezentance do 23 let po 172 kilometrih cestne dirke na evropskem prvenstvu v nizozemskem mestu Goess prvi prečkal ciljno črto, česar ni pričakoval nihče.

Res je sicer, da je imel za sabo izvrstno mladinsko kariero in nekaj članskih prebliskov (lani je bil že profesionalec pri belgijskem Quick Stepu), a mu na glavnih dirkah sezone nikakor ni steklo. Tokrat je prav v zadnji sezoni v tej konkurenci izkoristil talent, delavnost, izkušnje in dobro formo. Že na petkovem kronometru je (čeprav ni specialist) zasedel dobro 17. mesto in napovedal, da se bliža nekaj velikega.

Rezultati kronometra mlajših članov: 24,9 km: 1. Rasmus Christian Quaade (Dan) 28:59, 2. Bob Jungels (Luk) +0:23, 3. Oleksander Golovaš (Ukr) 0:32 ...17. Jan Tratnik (Slo) +1:23, 20. Klemen Štimulak (Slo) +1:26.

Tratnik je do evropskega zlata včeraj prišel v ciljnem sprintu, v katerem je premagal Latvijca Andzsa Flaksisa. Ostali nevarni tekmeci so nekoliko zaostali. Bron si je priboril domačin Wouter Wippert. Med ostalimi člani slovenskega moštva je bil blizu najboljšim še Tratnikov klubski kolega pri Radenski Andrej Rajšp na 19. mestu. Dirkali so še Klemen Štimulak, Luka Pibernik in Tim Mikelj.

Ekipa se je sicer držala v glavnem skupaj, do zaključnih kilometrov, ko je Tratnik še drugič poskusil s pobegom. Kmalu ga je ujel Latvijec Flaksis, s katerim sta dovolj složno kolesarila, da sta se otresla tekmecev in nato v internem dvoboju odločila zmagovalca.

Tratnik je po dirki povedal: '”Sem brez besed, saj še kar nisem dojel, kaj mi je uspelo. Ves dan sem se boril in poskušal dirko odločiti v svoj prid še pred ciljnim sprintom. Dobro smo se zavedali, da smo v slednjem kot ekipa najslabši. Velikokrat sem poskušal uiti in končno mi je uspelo.”

Pred mlajšimi člani so včeraj na cestni dirki tekmovale tudi mladinke. Na 80 kilometrov dolgi dirki je zmagala Britanka Lucy Garner. Edina Slovenka Urška Kalan je bila udeležena v skupinskem padcu in je končala na 25. mestu.

Zelo uspešen dan za slovensko reprezentanco je bila tudi sobota, ko so se na cestni dirki pomerili mladinci. Na 129 kilometrov dolgi progi sta se na četrtem in petem mestu s komaj sekundo zaostanka zvrstila Kranjčana Matej Mohorič in Gašper Katrašnik. Član novogoriškega KK Hit Casinos Pro Concrete, Pivčan Martin Otoničar, je zasedel 37. mesto. Zmagal je Avstrijec Alexander Wachter pred Francozom Anthonyjem Turgisom in Italijanom Davidejem Ballerinijem.

Z razpletom je bil trener novogoriškega kluba in selektor mladincev Andrej Cimprič zelo zadovoljen:“Celotno dirko smo imeli pod nadzorom in tudi v odločilnem trenutku sta bila naša tekmovalca na pravem mestu. Na žalost se nam na koncu ni vse izšlo, kot smo želeli, zato imam nekoliko grenak priokus, kajti medalja je bila zelo blizu. Vendar smo kljub vsemu dokazali, da z mladimi odlično delamo.”

STA, IM


Najbolj brano