Predigra za EP

Jahtni klub Portorož je minuli konec tedna gostil prvo etapo evropskega pokala razreda melges 24, ki se ga je udeležilo 24 posadk iz desetih držav. Zmagala je ekipa Altee iz Italije. Najboljša slovenska ekipa Atena je bila osma.

Jadrnice razreda melges 24 pred Piranom Foto: Jaka Jeraša
Jadrnice razreda melges 24 pred Piranom Foto: Jaka Jeraša

PORTOROŽ > Sedemmetrske jadrnice razreda melges 24 se vsako sezono merijo na petih tekmah evropskega pokala in prvo je letos gostila Slovenija. “Za organizacijo smo se odločili, ker želimo v bližnji prihodnosti kandidirati za evropsko prvenstvo. To je bil test, preden se odločimo za resnejši korak,” je pojasnil član organizacijskega odbora Branko Parunov.

Večina posadk se je v Sloveniji znašla prvič in bila nad gostoljubnim sprejemom ter ugodnim vetrom navdušena. Vse tri dni je floto poganjal maestral, ki je omogočil izpeljavo osmih preizkušenj. Zmage se je veselila italijanska posadka Altea. “Sprva nismo bili uigrani, a smo vseeno jadrali konstantno, kar nam je na koncu prineslo zmago. Ta rezultat nam veliko pomeni, saj si podobne razmere obetamo na evropskem prvenstvu na Blatnem jezeru,” je dejal krmar Altee Andrea Racchelli. Drugo mesto je osvojila estonska posadka Tona Toniste, tretje pa italijanska pod vodstvom Riccarda Simoneschija.

Za štiri slovenske posadke je dogodek veljal tudi kot državno prvenstvo. S 64 točkami je naslov prvaka ubranila zasedba Atene, ki ji je poveljeval Jure Jerkovič. “Kvalitetna konkurenca, lepo vreme in zmaga. Kaj več bi si sploh lahko želeli?” so vtise po popolnem vikendu strnili prvaki. Agapeja krmarja Hinka Goliasa je bila druga in Little Big Man z Markom Potiškom za krmilom tretja. JP


Najbolj brano