Poplave krojijo spored

Mednarodna sezona slalomistov na divjih vodah se bo vendarle začela z evropskim prvenstvom v poljskem Krakovu, ki je zaradi poplav v Vzhodni Evropi še včeraj viselo v zraku oziroma plavalo na vodi.

Kajakašica Urša Kragelj bo v Krakovu med glavnimi aduti slovenske reprezentance Foto: Leo Caharija
Kajakašica Urša Kragelj bo v Krakovu med glavnimi aduti slovenske reprezentance Foto: Leo Caharija

KRAKOV >Po nekajdnevni negotovosti in razpravah o usodi evropskega prvenstva (EP) je dokončna odločitev padla na včerajšnjem popoldanskem sestanku vodij ekip. Previsok rečni vodostaj je vendarle toliko upadel, da bodo tekmovanje lahko spravili pod streho v dveh dneh.

EP v Krakovu za slovenske reprezentante ne bo imelo takšne tekmovalne teže kot lansko prvenstvo stare celine v Augsburgu, ki je bilo tudi zadnje sito za olimpijske igre. Primorska čolna v Nemčiji nista blestela. Osmoljenka je bila Urša Kragelj, ki je med kajakašicami osvojila 17. mesto in ostala brez nastopa v Londonu. Bistveno bolje razpoložena pa je z olimpijsko vozovnico v žepu kljub 22. mestu Augsburg zapustil dvojec Luka Božič-Sašo Taljat.

Jutri bo tako na sporedu po ena kvalifikacijska vožnja v konkurenci kanuistk, kanuistov in kajakašev, najboljši pa bodo nastopili še v finalni vožnji. Popoldne bo na sporedu še ekipna vožnja v teh kategorijah. V nedeljo bodo v kvalifikacijski in finalni vožnji veslali še kajakašice in dvojci, prvenstvo pa se bo končalo z ekipno vožnjo kajakašic in dvojcev.

V sredo je kljub obetavnejši vremenski napovedi kazalo še zelo slabo. Spodnji del proge je bil namreč poplavljen, tako da so tekmovalci trenirali le na dveh tretjinah predvidene trase. Zaradi kopice zapletov so prav tako na trnih kot poljski gostitelji tudi tekmovalci, ki nestrpno čakajo na začetek sezone ter prve oprijemljive kazalce trenutne pripravljenosti. Za veliko večino bo EP pr(a)vi merodajen test. Reprezentančne izbirne tekme v domači konkurenci pač niso primerljive s prvenstvi stare celine. Slalomska kakovost je tudi sicer pretežno osredotočena na Evropo.

Prva tekma svetovnega pokala bo na sporedu šele od 21. do 23. junija v Cardiffu. Tekmovalni vrhunec leta pa bo svetovno prvenstvo (SP) v Pragi, s katerim bodo tudi zaokrožili slalomsko sezono. Kakorkoli, slovenska reprezentanca bo imela tudi v poolimpijskem letu 2013 visoke cilje. Ob rednem zbiralcu odličij z EP in SP kajakašu Petru Kauzerju bodo jutri in v nedeljo med pomembnimi aduti tudi trije čolni Soških elektrarn, ki so si na izbirnih tekmah zagotovili dres v izbrani vrsti za letošnjo sezono.

Najbolj vroče železo v ognju je seveda kajakašica Urša Kragelj sicer lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. Veliko upov polagajo tudi v olimpijski dvojec Sašo Taljat in Luka Božič. Slednji si je v internih kvalifikacijah priveslal mesto v izbrani vrsti tudi v kategoriji C-1. Mostarja bosta prihodnji konec tedna zastopala reprezentančne barve še na svetovnem prvenstvu v sprint spustu v Solkanu.

Slovenska izbrana vrsta z branilcem naslova Nejcem Žnidarčičem, ki se je znebil posledic manjše poškodbe, je na prizorišču že od ponedeljka. Kljub nekoliko višjemu vodostaju Soče gostitelji ne pričakujejo težav pri izvedbi tekmovanja, za katerega se je doslej prijavilo 160 tekmovalcev iz 22 držav.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano