Po primorski strani

Kolesarska dirka po Sloveniji bo imela svoj vrhunec danes s kraljevsko etapo na Vršič. V rumeni majici vodilnega jo bo začel včerajšnji zmagovalec Italijan Fabio Felline.

Tako je Kristjan Fajt, ki sicer vrti pedala za Adrio Mobil, boril z zadnjimi metri vzpona na Vršič pred sedmimi leti Foto: Boštjan Bensa
Tako je Kristjan Fajt, ki sicer vrti pedala za Adrio Mobil, boril z zadnjimi metri vzpona na Vršič pred sedmimi leti Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Potem ko je uvodni kronometer po ljubljanskih ulicah pripadel Kanadčanu Sveinu Tuftu, je razgibana druga etapa od Kočevja do Višnje Gore včeraj premešala vrstni red na vrhu. Rumeno majico vodilnega je oblekel Italijan Fabio Felline, ki je tudi dobil včerajšnjo etapo.

Okvirna časovnica današnje etape: Sorica (12.01), Podbrdo (12.11), Most na Soči (12.47), Tolmin (12.55), Livške ravne (13.28), Kobarid (14.05), Bovec (14.36), Trenta (15.04), Vršič (15.22-16.03).

Osmoljenec je bil eden od favoritov za skupno zmago Patrik Sinkewitz. Nemec je bil v ospredju, a je dva kilometra pred ciljem grdo padel in zaostal. Najboljšo slovensko uvrstitev je s sedmim mestom dosegel Jan Polanc, Primorec Kristjan Fajt pa je dobil leteči cilj v zaključku etape. Danes, ko karavano dirke po Sloveniji čaka zelo zahtevnih 170 kilometrov, ki bodo pretežno primorsko obarvani. Start tretje etape bo v Škofji Loki, cilj pa na tradicionalnem vrhu slovenske pentlje, na 1611 metrov visokem prelazu Vršič. Kolesarji se bodo nanj povzpeli s primorske strani, torej iz Trente.

Pot do vznožja Vršiča pa še zdaleč ne bo revialna oziroma bo vse prej kot ogrevanje. Že hitro po startu namreč čaka kolesarje vzpon na Sorico, potem sledi spust v Baško grapo in nato nadaljevanje proti zahodu v Posočje. Sredi etape se bodo povzpeli na Livške ravne, najbolj strm klanec na letošnji dirki po Sloveniji. Od Idrskega do vrha vzpona je 10 kilometrov s povprečnim naklonom 9 odstotkov, pri čemer je zlasti prvi del zelo zahteven. Tu se utegne dirka razvneti, odločila pa se bo slej ko prej na Vršiču. Razplet, ki ga bo moč spremljati tudi prek televizijskih zaslonov, je težko napovedati. Razmerja moči se bodo razkrila prav danes.

Med slovenskimi kolesarji naj bi imel največ možnosti povratnik po suspenzu Tadej Valjavec. V prvih dveh etapah sta dobro vrtela pedala tudi preostala veterana, v preteklosti že zmagovalca dirke po Sloveniji Tomaž Nose in Jure Golčer. Med tujci pa bodo na gorski etapi gotovo prišli na svoj račun poskočni Kolumbijci. Tisti, ki bo danes oblekel rumeno majico, jo bo obdržal tudi v Novem mestu, kjer se bo dirka po Sloveniji s četrto etapo jutri tudi končala.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano