Po 16 letih finale brez poletov

Planica je postala že tradicionalno prizorišče konca mednarodne skakalne sezone. Le da je letos to nekoliko drugačno. Tudi zato, ker se bodo fantom na sklepnem dejanju sezone pridružila dekleta.

Pod vznožjem skakalnic v Planici pričakujejo do nedelje okrog 50.000 ljudi. Vstopnice za posamezno tekmo so po 20 evrov, za otroke do 15. leta pa po tri evre.
 Foto: Srdjan Zivulovic
Pod vznožjem skakalnic v Planici pričakujejo do nedelje okrog 50.000 ljudi. Vstopnice za posamezno tekmo so po 20 evrov, za otroke do 15. leta pa po tri evre.  Foto: Srdjan Zivulovic

KOPER, PLANICA > Bistvena sprememba je v tem, da letos v Planici ne bo poletov, temveč se tekma prvič po 16 letih seli na veliko skakalnico, t.i. staro Bloudkovo velikanko. Na njej je v zadnjem dejanju sezone 1997/98 Primož Peterka osvojil veliki kristalni globus in nekaj podobnega je prvič po toliko letih znova kazalo slovenskemu smučarju skakalcu.

Danes ob ob 11. uri bodo na vrsti kvalifikacije. Jutri bo ob 15.15 pa prva serija moške tekme. V soboto sta na programu kar dve tekmi; ob 9. uri zadnja ženska sezone, ob 11. uri pa še moštvena skakalcev. Zadnje dejanje svetovnega pokala bo v nedeljo, ko bodo ob 9. uri najprej kvalifikacije, ob 10.30 pa še zadnja moška tekma.

A se je na koncu skandinavske turneje izkazalo, da Peter Prevc velikega globusa ne bo mogel loviti, saj je Poljak Kamil Stoch pobegnil na varno razdaljo s 1320 točkami, Prevc jih ima 1152, Nemec Severin Freund pa 1123. Pri dekletih o zmagovalki že dolgo ni nobenega dvoma, saj ima Japonka Sara Takanaši skoraj 800 točk pred Nemko Karino Vogt.

Tekmovanje se danes začenja s kvalifikacijami za moško tekmo, v katerih se bo na novi veliki skakalnici meril celoten slovenski nacionalni paket 13 skakalcev. V njem so seveda vsi najboljši, potem ko je izpustil polete, se v ekipo vrača tudi Jaka Hvala. Stara naprava se je leta 2001 podrla pod težo snega in dolgo let ostala nedotaknjena, potem pa so končno začeli z gradnjo nove skakalnice in jo dokončali pred dvema letoma.

“Vesel sem, da imamo kvoto 13 skakalcev, kar bomo lahko izkoristili v četrtek in nedeljo. V preteklih letih smo lahko nacionalno kvoto izkoristili le na eni tekmi, letos pa jo bomo lahko na dveh. Želim si le to, da bi fantje uživali v skokih in da bo šlo čim dlje,” je želja glavnega slovenskega trenerja Gorana Janusa. Tekmovanje na skakalnicah je za razliko od letalnic lepa mednarodna priložnost za mlajše tekmovalce, saj so letalnice za mlade tekmovalce prezahtevne. Prvi državni prvak na novi Blodkovi napravi je Jurij Tepeš, ki si želi le, da bi bil med 30 najboljšimi, saj mu zadnje čase ne gre najbolje.

Ob koncu sezone se ponavadi razkrije, kdo se bo poslovil od tekmovalne poti. Štirikratni olimpijski prvak Švicar Simon Ammann je že dejal, da tega še ne bo storil, medtem ko bo s skokom izven programa kariero v Planici končal Avstrijec Martin Koch.

Jernej Damjan meni, da bodo tekmovalci lažje spali, ker ne bo bistveno zahtevnejših poletov, medtem ko Peter Prevc, ki bo branil drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in v katerega bo usmerjena glavna pozornost slovenske javnosti, dodaja: “Sem spočit, na voljo imam tudi še dovolj energije. Upam, da bodo tudi navijači dodali energijo, ki je potrebna za uspešen zaključek sezone. Na skakalnico sem se navadil in lahko na njej že skačem normalno.”

Prvič bo na programu finala sezone tudi ženska tekma, na kateri bodo nastopile Maja Vtič, Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Eva Logar. Požunova je tik pred koncem sezone na Holmenkollnu stopila na zmagovalne stopničke: “Dekleta smo res vesela, da letos na sporedu finala ni letalnice, zato ker smo zdaj lahko tudi punce zraven. Zelo se veselim domače tekme, komaj jo čakam in upam, da bo pod Ponce prišlo veliko navijačev, čeprav je zgodnja tekma, saj je sobotna poskusna serija že ob 8. uri.”ROK MAVER, STA


Najbolj brano