Plavalne maratonce so (z)motili jadralci in valovi

Marljivi organizatorji so pripravili že 5. tradicionalni plavalni maraton Za obale prijateljstva, ki se je tokrat pričel v Kanegri ter končal v Portorožu. Tekmovalce so že na začetku zmotile jadrnice, zaradi katerih so si sami podaljšali progo.

Piranska trojica je prva prišla iz vode na portoroško obalo, a ni bila prva ... Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Piranska trojica je prva prišla iz vode na portoroško obalo, a ni bila prva ... Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ> Tradicionalni maraton, ki ga organizira Maraton klub Umag v sodelovanju z lokalnimi športnimi in drugimi društvi, je več kot športni dogodek. Gre za tekmovanje, ki se začne v državi izven Evropske unije in konča v Evropski uniji, kar ji daje čar posebnosti. Namen organizatorjev pa je tudi krepitev prijateljstva med ljudmi z obeh strani meje in preseganje le-te.

V običajnih razmerah bi moralo približno 80 plavalcev v manj kot uri preplavati štiri kilometre od Kanegre do Portoroža, zaradi zmede na začetku pa jih je velika večina nehote dodala vsaj 500 metrov. Tudi časi najboljših so se zavoljo pomote, ko so trenirajoče jadralce zamenjali za spremljevalna plovila, precej raztegnili in tako so najhitrejši prišli na plažo pod hotelom Metropol natanko uro in minuto po startu. Na morju so jih za nameček ovirali še valovi, vsak plavalni maraton pa je po svoje tudi orientacijsko tekmovanje, kajti v vodi je pogosto težko držati pravo smer.

Najhitreje so v cilj, v tem vrstnem redu, priplavali mladi Pirančani Patrik Koncilja, Martin Leščešen in Matic Benčič, ki sicer trenirajo v klubu Biser, vodilnega pa je rezultat očitno presenetil: “Kje so ostali? A ni še nikogar v cilju? Huh, torej sem zmagal? Nikakor nisem tega pričakoval, čeprav sem nastopil na vseh štirih dosedanjih maratonih čez Piranski zaliv,” je povedal nesojeni zmagovalec Koncilja, ki pa ni bil preveč razočaran, ko so sodniki pojasnili, da je domači trio dvakrat preplaval bojo z napačne strani ter vrh prisodili 18-letnemu Kranjčanu Roku Mihovcu, ki je že lani osvojil drugo mesto. Piranska trojica je bila vseeno zadovoljna: “Ja, nismo si mislili, da bomo povsem v ospredju, saj večinoma treniramo v bazenu, na maraton pa smo prišli bolj 'za foro'. Malo je bilo zmede na začetku in tudi valovi so nas ovirali, vseeno pa je bilo lepo.”

Vse tekmovalce je v cilju čakala še carinska formalnost, pristojni policist pa je resno pojasnil: “Sodelujoči se morajo izkazati z osebnimi dokumenti. Seveda ne pričakujemo, da jih bodo izvlekli iz kopalk, morajo pa jih imeti organizatorji ali njihovi spremljevalci.” Kot se spodobi, mora biti mož postave strog, ampak pravičen ...

BORIS PLANINC


Najbolj brano