Peter Carli, trener SK Matajur: Šampioni so vsestranski

Štafeta tokrat ostaja v Tolminu in vsaj delno na snegu. Nina Jan jo je predala trenerju Smučarskega kluba Matajur Petru Carliju, ki sicer trenira tudi mlade kajakaše na Mostu na Soči in se ukvarja z gorskim kolesarstvom.

Peter Carli, trener SK Matajur Foto: Igor Mušič
Peter Carli, trener SK Matajur Foto: Igor Mušič

Tolminski samostojni športni podjetnik, 30-letni Peter Carli, živi za šport in od njega. Kot trener smučanja in kajakaštva zime preživlja s smučarji SK Matajur, poletja z mladimi kajakaši podružnice Soških elektrarn na Mostu na Soči, vmes pa se pri MTB sekciji Planinskega društva Tolmin ukvarja tudi s turnim gorskim kolesarstvom in z organizacijo prireditev. Opravljal je že tudi dela vodnika rafta in reševalca iz vode.

> Našo predhodno sogovornico zanima, kako združujete izkušnje iz smučanja, kajakaštva in kolesarstva?

“Tako kot sem se sam kot otrok preizkušal v vseh, meni dosegljivih športih, skušam dati čim širšo športno izobrazbo otrokom, ki jih ta čas treniram - mladim smučarjem in kajakašem; vem, da to prinaša veselje do športa in neprecenljive življenjske izkušnje. Nočem delati otroških svetovnih prvakov, ki so najpogostejši proizvod prezgodnje specializacije, žal pa večina med njimi po tem ne dosega več tako dobrih rezultatov. To potrjujejo tudi izkušnje kolegov - smučarskih trenerjev iz bližnjih krajev Avstrije in Italije, kjer opravimo del treningov in zimski klubski tabor. Otroci si morajo nabrati čim več gibalnih izkušenj, da se znajdejo v vsaki okoliščini. Za njih je šport še igra in preizkušanje novih izzivov. Tako jaz izkušnje iz kajakaštva in kolesarstva predajam med pripravami smučarjem, tok prenosa znanj pa gre nato v vseh smereh. Šele po osnovni šoli je čas za resno specializacijo in veliko količino treninga. Mislim, da smo pri nas marsikaterega mladega smučarja izgubili, ker se je otroke treniralo po vzoru programov za odrasle šampione. Naši otroci so, kljub 70 ali 80 dnevih na snegu v sezoni, konkurenčni Gorenjcem, ki jih naredijo skoraj dvakrat več, česar v otroštvu ni počela niti Tina Maze. Tako so mladi kot najstniki še lačni smučanja takrat, ko je temu treba posvetiti res veliko časa, tisti, ki pa že v osnovni šoli prebijejo na snegu več kot sto dni, so takrat, ko bi lahko res nekaj dali, že zasičeni in izčrpani.”

> Pa vendar, tudi vaši smučarji po osnovni šoli povečini zaključujejo z resnim treningom ...

“Jaz se trudim, da za šport ni izgubljen nihče. Vsakemu svetujem, kje bi lahko nadaljeval. Kar nekaj smučarjev je že šlo med kajakaše in tudi drugam. Marsikdo obupa, ker pri 14 letih še ni med prvimi petimi v Sloveniji. To je prezgodaj. Telesni in osebnosti razvoj otrok poteka različno hitro in v različnih smereh. Niso redki primeri, ko nekdo opozori nase na državni ravni šele pri 16, 18 letih, na mednarodnem prizorišču pa še kasneje. Prav v KK Soške elektrarne imajo s tem kar nekaj izkušenj in znajo biti potrpežljivi pri vzgajanju tekmovalcev. Sicer pa nam zgodba Tine Maze pove, kako dolga je pot do šampiona.”

> Ustavimo se še nekoliko pri kolesarstvu. Kako ste angažirani v tem športu?

“Delujem v gorskokolesarski sekciji tolminskega planinskega društva, kjer spodbujamo kolesarjenje po naših poteh. Na tem področju sodelujem pri organizaciji Soča outdoor festivala, ki bo s sedežem v kompleksu nekdanje tolminske vojašnice potekal od 13. do 15. septembra. Predstavili bomo kolesarske poti na našem koncu, izposojali bomo opremo in priredili gorski maraton po tolminskih planinah ter šprintersko MTB dirko na izpadanje - eliminator. Sicer bo v sklopu festivala predstavljena tudi dejavnost KK Soške elektrarne.”

> Komu predajate štafeto?

“Ker sem tudi gorskokolesarski navdušenec, bi k besedi povabil Kevina Berginca iz Idrskega, ki je bil vse otroštvo vsestranski športnik, a je nase na državni ravni opozoril šele kot mladinec v disciplini eliminator. Naj pove, ali bi se še enkrat odločil za enako športno mladost, ali pa bi se lotil specialnega gorskokolesarskega treninga že prej.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano