Peščene sipine jih vabijo

Novogoriška ekipa Go Adventure je pred novim izzivom, 3200 kilometrom dolgim relijem El Chott po tunizijskih peščenih sipinah. Udeležujejo se ga kot edini Slovenci.

Tako kot pred vsakim relijem je bila “Stara dama” vse do odhoda deležna posebne pozornosti Foto: Nace Novak
Tako kot pred vsakim relijem je bila “Stara dama” vse do odhoda deležna posebne pozornosti Foto: Nace Novak

NOVA GORICA, GENOVA> Sobotni tehnični pregled v Genovi je na pot pospremil udeležence relija El Chott. Gre za skoraj dva tedna oziroma 3200 kilometrov dolgo preizkušnjo, na kateri je za več kot 2200 kilometrov vožnje po tunizijskih sipinah. Novogoriška ekipa Go Adventure, ki ima s podobnimi izzivi že precej izkušenj, se El Chotta v vlogi tekmovalcev udeležuje že tretjič. Pred tem so bili že nekajkrat zraven kot opazovalci.

“Cilj udeležbe je priprava na reli Dakar, ki se ga bomo udeležili v letu 2014,” je povedal vodja ekipe in voznik Darij Novak. V “Stari dami”, kot se je prijelo ime Toyote Land cruiser zaradi številnih kilometrov, prevoženih po Sahari, mu bo za kopilota Boštjan Leskovec. V vlogi mehanika bo v spremljevalnem vozilu zraven David Velikonja. Dobro uigrani trojki, ki ima za seboj že kar nekaj dirkanja po peščeni podlagi in namerava skupaj z novim avtomobilom tudi na Dakar, se tokrat pridružujeta še voznikova hči Ana Marija Novak, ki bo skrbela za komunikacijo in fotografijo, ter Januš Nađ kot kuhar in maser.

Goriška ekipa bo na reliju edina zastopala slovenske barve. Med 182 tekmovalci, ki se bodo v nedeljo po prihodu z ladjo v Tunis podali na 500 kilometrov dolgo pot proti Sahari, kjer se bo začelo zares, bodo nastopili tudi tekmovalci iz Nemčije, Avstrije, Češke, Slovaške, ZDA, Alžirije, Katarja, Velike Britanije in Tunizije. Ker je poleg “Stare dame” in spremljevalnega kombija proti Tuniziji odpotoval tudi Nissanov džip s štirimi prijatelji s statusom opazovalcev, je novogoriška ekipa kar devetčlanska.

“Če se ti na takšnem reliju zazdi, da je vsega skupaj preveč, potem še nisi za Dakar, ki je po kilometrini dvakrat daljši,” je dan pred odhodom sklenil Novak, ki kljub zahtevni trasi El Chotta večjih težav glede vzdržljivosti ne pričakuje, saj je ekipa že preizkušena.

NACE NOVAK


Najbolj brano