Ovir za atlete ni več

Po lanski sezoni brez tekem v atletski dvorani ŠC Hit v Šempetru in po tem, ko je bil center ob koncih tedna zaprt, smo te dni preverili, v kakšni kondiciji je ta pester športni objekt. Pokazalo se je, da preureditve zadnjega obdobja ponovno omogočajo atletska tekmovanja in še marsikaj.

Del atletske dvorane ŠC Hit (skakališče) je sicer zavzelo košarkarsko igrišče (zadaj), vendar je za skoke mogoče uporabiti preurejeno površino desno od atletske steze  Foto: Igor Mušič
Del atletske dvorane ŠC Hit (skakališče) je sicer zavzelo košarkarsko igrišče (zadaj), vendar je za skoke mogoče uporabiti preurejeno površino desno od atletske steze  Foto: Igor Mušič

ŠEMPETER > V zadnjih treh letih bistveno bolj prazno parkirišče ob koncih tedna potrjuje, da so najboljši časi za ŠC Hit, ki letos praznuje 17 let, minili. Svoje k bolj žalostni podobi od nekdanje prispevajo tudi zanemarjene površine vadišča za golf. Nekdaj pogostih košarkarskih in odbojkarskih tekem v veliki dvorani ni več. Delavci centra so s preurejanjem atletske dvorane začeli iskati nove rekreativne stranke. Lani so ugasnila atletska tekmovanja. Pred kratkim je podjetje Hit na svoji spletni strani objavilo zbiranje ponudb za prodajo nekaterih nepremičnin na območju Športnega centra Hit.

Zlati časi za ŠC Hit so bili od otvoritve leta 1997 do leta 2005, ko je bil center zaradi pomanjkanja primernih dvoran na Goriškem in zaradi velikodušne pokroviteljske podpore Hita klubom prizorišče treningov in ligaških tekem v košarki in odbojki. Vrstile so se priprave reprezentanc, bilo pa je tudi nekaj zvezdniških turnirjev (košarkarji Olimpije, Tofasa, odbojkarji Sisleya ...). Kasneje se je zvrstilo nekaj kakovostnih atletskih DP. V zadnjem času še prihajajo posamezni ugledni uporabniki, kot so smučarka Tina Maze in skupina nekdanjega svetovnega prvaka v troskoku Paola Camossija.

Zato so se pojavili dvomi o nadaljnji usodi edinstvenega objekta na Primorskem, ki v treh velikih dvoranah ponuja opremo za igre z žogo, tenis, atletiko, ples in še za množico športov na manjših premičnih površinah.

Center dobro služi

Predstavnica za stike z javnostjo družbe Hit Lavra Peršolja je v odgovorih na naša vprašanja ovrgla dvome v prihodnost centra: ”Športni center Hit ves čas dobro služi svojemu namenu. Je prepoznavno prizorišče za zelo različne športne in druge večje prireditve. Z njim so zadovoljni številni domači in tuji športniki, ki redno trenirajo in se pripravljajo na tekmovanja.”

Glede morebitne prodaje prostorov se po njenih besedah ne dogaja nič. Del prostorov so oddali, vendar ne gre za športne, temveč za pisarniške in skladiščne prostore. Tudi vadišče za golf čaka na oddajo. In kaj naj bi bilo tam? Naša sogovornica pravi: “Na njem bi bilo smiselno razvijati dejavnosti, ki bi vse leto pritegnile športnike iz Slovenije in tujine. Tudi športni turizem in priprave ekip namreč predstavljajo pomembno tržno priložnost za Hitova hotela Lipa in Sabotin, kjer znajo za športnike dobro poskrbeti.”

Kaj bolj konkretnega še ni znano, a zelene površine kar kličejo po ureditvi dveh do treh vadbenih nogometnih igrišč.

Atletika ni ogrožena

Po lanskem mrku atletskih tekmovanj, ki naj bi po besedah predsednik AK Gorica Oliverja Batagelja nastal zaradi ureditve košarkarskega igrišča na skakališču atletske dvorane, nas je podrobneje zanimala usoda atletske dvorane. Ovir za tekmovanja po besedah naše sogovornice ni več. “Skakališče za višino je po mnenju strokovnih sodelavcev po preureditvi mogoče z manjšimi prilagoditvami urediti tudi za potrebe tekem. Glavni namen centra je sicer, da športnikom različnih zvrsti omogoča kakovostne treninge. Zato ima zdaj fitnes večjo skupno površino, utežarna pa je postavljena tik ob atletsko stezo.”

Kako je s tem v praksi? Naš ogled je pokazal, da so delavci centra pred letošnjo zimsko sezono s premikom plesišča (bilo na levi strani tekaške steze) na območje nekdanjega fitnesa in z delno selitvijo fitnesa na območje nekdanjega bifeja (za prostore fizioterapevta in maserja Dušana Mesesnela) ustvarili večnamenski vadbeni prostor s podlago in dimenzijami, ki so po potrebi primerne za ureditev skakališča.

To nam je potrdil tudi izkušeni atlet Jure Batagelj, ki je v času našega obiska treniral skok s palico: “Osebje se trudi po najboljših močeh. Razmere za delo so dobre. Pozna se sicer, da je atletska steza starejša, a je vzdrževana. Tu trenirajo tudi nekateri italijanski atleti. Celo tekme bi še lahko imeli, mislim pa, da je glavna težava, kako zbrati denar zanje.”

Sedanje dogajanje kaže, da zmogljivosti Športnega centra družba Hit sama ne zmore napolniti bistveno več kot do polovice. Za kaj več bi bilo potrebno regijsko sodelovanje turističnih podjetnikov in ustanov ter občin, da bi skupaj doma in na tujem prodajali enoten produkt športnega turizma na Goriškem.

Ena lanskih zamer uporabnikov je bila, da je center konec tedna zaprt. Upravljavci so to deloma že popravili s sobotnim obratovanjem od 9. do 13. ure. Lavra Peršolja poudarja, da so tu še odprte možnosti: ”Goriška je zaradi mile klime zelo primerna za športna udejstvovanja na prostem. Pokazalo se je, da glede na skromno povpraševanje in visoke stroške centra ni smotrno obratovati ob vikendih in praznikih. Kljub temu smo vselej odprti za dogovore o razširitvi obratovalnega časa za skupine, in za priprave klubov v skladu z njihovimi potrebami.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano