Osem minut brez vdiha

Idrijčan Tomaž Jereb je na mednarodnem prvenstvu v potapljanju na vdih na Filipinih v disciplini statika postavil nov državni rekord. Čas 8 minut in 3 sekunde ga uvršča med najboljše posameznike na svetu vseh časov.

Tomaž Jereb se je v takšni opremi potopil 80 metrov  globoko Foto: Aleš Kocjan
Tomaž Jereb se je v takšni opremi potopil 80 metrov globoko Foto: Aleš Kocjan

MOALBOAL> Petindvajsetletni Tomaž Jereb je na mednarodnem tekmovanju v letovišču Moalboal na otoku Cebu na Filipinih meril svoje sposobnosti s potapljači iz 13 držav v treh disciplinah. V globinskem potopu s plavutmi brez uteži Jereb zaradi tehnične okvare ni nastopil. Z globino 80 metrov je slavil Čeh Jozef Zybek. Slovenski tekmovalec se je izkazal v obeh preostalih disciplinah.

Že v poskusni predtekmovalni izvedbi discipline statika je Tomaž Jereb s časom 7 minut in 33 sekund zadrževanja diha v bazenu postavil državni rekord. Na tekmovanju je nato svoj izid še izboljšal na 8 minut in 3 sekunde in je suvereno zmagal.

Kljub posledicam obremenitve v disciplini statika se je Tomaž izkazal še v zadnji disciplini - potopu ob vrvi brez uteži in plavuti, ki je potekal v morskem prelivu Tanjon med filipinskima otokoma Cebu in Negros. Dosegel je globino 80 metrov.

Če bi imel na voljo boljšo opremo, bi Jereb na Filipinih verjetno zmagal v vseh disciplinah. Po tekmovanju je povedal: "S potopi na Filipinih in državnim rekordom sem zadovoljen. Škoda je le, ker nisem mogel nastopiti še v prvi disciplini, kjer so potopi najgloblji.”

Slovenski tekmovalci v potapljanju na vdih sodijo med najboljše na svetu. K nadaljnjemu razvoju tega športa in novim vrhunskim rezultatom bi pripomogla večja pozornost domače športne javnosti, izdatnejše sodelovanje sponzorjev, ki bi pomagali napredku perspektivnih tekmovalcev med katere nedvomno sodi tudi Tomaž Jereb. ALEŠ KOCJAN


Najbolj brano