Orel s Ponikev bo letel do Sočija

Slovenski skakalci so v skoraj celotni minuli sezoni razveseljevali svoje navijače, po kratkem počitku pa že nabirajo moči za novo tekmovalno leto z vrhuncem na olimpijskih igrah v Sočiju. Tam si želi nastopiti tudi Primorec Jaka Hvala.

V skakalni reprezentanci vlada dobro razpoloženje: od leve Jaka Hvala, Peter Prevc in Robert Kranjec Foto: Simon Maljevac
V skakalni reprezentanci vlada dobro razpoloženje: od leve Jaka Hvala, Peter Prevc in Robert Kranjec Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > “Minulo sezono sem zaključil malce prej kot preostali fantje iz reprezentance, saj nisem tekmoval v Planici. Privoščil sem si tri tedne počitka, nato pa smo že vsi skupaj začeli z delom. Moram reči, da sem že malce pogrešal treninge in skoke. Sedaj sta za nami dva meseca najbolj napornega uvodnega dela priprav,” je v pogovoru za PN pojasnil 19-letni Jaka Hvala. Smučarski skakalec s Ponikev na Tolminskem je v minuli sezoni naredil ogromen preskok in si izboril mesto med svetovno elito.

Na konferenci Mednarodne smučarske zveze so potrdili koledar svetovnega pokala za prihodnjo sezono. Alpske smučarke bodo 1. in 2. februarja merile moči na tekmah svetovnega pokala v Mariboru, od 3. do 9. marca bodo na Pokljuki tekme v biatlonu. Kranjska Gora bo prizorišče moških tekem v alpskem smučanju 8. in 9. marca, finale svetovnega pokala v smučarskih skokih pa bo na sporedu 21. do 23. marca v Planici.

Slovenska reprezentanca, ki bo še naprej delovala pod vodstvom glavnega trenerja Gorana Janusa, se že zavzeto pripravlja na novo sezono. Hvala je skupaj s kolegi iz izbrane vrste že opravil prvi del skokov za trening: “Uvodni tedni so bili namenjeni kondicijskim treningom, maja pa smo že začeli s skoki.”

Danes in jutri bo na vrsti prvo tekmovalno preverjanje. Jaka Hvala bo namreč nastopil na tekmi celinskega pokala v Kranju, kjer se zadnja leta šola in kjer veliko trenira.

Minulo sezono je aktualni mladinski svetovni prvak začel kot član mladinske reprezentance, a mu preskok v elitno konkurenco ni delal preglavic. “Lani sem priprave opravil z mladinsko reprezentanco. Sedaj je med člani več poudarka na atletskih vajah. Imamo podobne treninge kot šprinterji. Trenutno imam precej boljše občutke kot lani v tem času.”

Člani A selekcije so v minulih dneh opravili še višinske priprave v avstrijskem Ramsau, in tehnične v poljski Wisli. Jaka Hvala, ki je zmagal na tekmi za svetovni pokal v Klingenthalu, ima resne tekmovalne načrte že v poletni sezoni, v celinskem pokalu: “Če bom v dobri formi, se bom zagotovo udeleževal tekem. Treba si bo izboriti mesto v reprezentanci, saj lanski rezultati ne bodo šteli.”

Glavni cilj bodo olimpijske igre v ruskem Sočiju: “Seveda razmišljam tudi o Sočiju. Želim si izboriti mesto v olimpijski ekipi in to bo eden izmed glavnih ciljev sezone. Vse bo odvisno od forme in rezultatov. Imam še nekaj rezerve v skokih, kjer moram še malce izpiliti tehniko,” je pojasnil Hvala.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano