Orel iz Ponikev leti daleč

Smučarski konec tedna je prinesel precej veselja v slovenski tabor. Deseto veleslalomsko zmago je slavila Tina Maze, Jaka Hvala pa je z osmim mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu.

Jaka Hvala ima že na začetku nove sezone veliko razlogov za zadovoljstvo Foto: Primoz Lovric
Jaka Hvala ima že na začetku nove sezone veliko razlogov za zadovoljstvo Foto: Primoz Lovric

LILLEHAMMER, ASPEN > Norveška očitno leži članu skakalnemu upu s Ponikev na Tolminskem. Potem ko je Jaka Hvala ob koncu pretekle sezone zablestel z osmim mestom na slovitem Holmenkollnu, je včeraj na veliki skakalnici v olimpijskem Lillehammerju ta rezultatski dosežek ponovil. Da je v zelo dobri formi, so nakazali že snežni treningi v Avstriji, potrditev pa je prišla že kar takoj na začetku sezone. V soboto je član SSK Ponikve na srednji skakalnici - zmagal je Nemec Severin Freund, najboljšo slovensko uvrstitev pa je z desetim mestom prispeval Peter Prevc - osvojil 17. mesto, ki ga je včeraj še nadgradil.

Za najvidnejši dosežek slovenske reprezentance v norveškem Lillehammerju je poskrbel nordijski kombinatorec Marjan Jelenko, ki je na otvoritveni tekmi sezone s četrtim mestom dosegel uspeh kariere. Sezono so prav tako začeli smučarji tekači in biatlonci, ki so dosegli šesto mesto v mešani štafeti. V Skandinaviji bodo ta teden tudi tekme evropskega pokala v alpskem smučanju. Novogoričanka Ana Bucik se bo uvodoma merila na dveh slalomih.

Na večji napravi, na katerih se tudi sicer bolje počuti, je že s peto daljavo kvalifikacij napovedal, da bi se lahko na tekmi prebil visoko, kar se je tudi zgodilo. Po zaslugi drugega skoka je s 14. napredoval na osmo mesto. Moštveni uspeh sta včeraj dopolnila Jurij Tepeš, ki se je uvrstil tik pred Hvalo na sedmo, in Prevc, ki je zaokrožil slovenski trojček na devetem mestu. Robert Kranjec je po ponesrečenem sobotnem nastopu včeraj osvojil 18. mesto. Do 41. zmage v kariere je skočil Avstrijec Gregor Schlierenzauer. “Trije skakalci med najboljšo deseterico je zelo lep uspeh. Dobili smo še dva tekmovalca, da ne leži vse na Petru in Jaki,” je po tekmi povedal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus. Naslednja postaja svetovnega pokala, kjer Hvala po dveh tekmah zaseda 13. mesto, bo ta konec tedna finski Kuusamo. V petek bo na sporedu moštvena, v soboto pa posamična tekma.

Alpski smučarji tekmujejo v Severni Ameriki, kjer se je Tina Maze z veleslalomsko zmago v Aspnu znebila še enega uroka. Na uvodnih ameriških tekmah Črnjanka nikdar ni blestela. Šesto mesto v svoji paradni disciplini je bilo največ, kar je do sobote dosegla na ameriškem snegu. Izjema je bilo seveda olimpijsko veleslalomsko srebro iz Vancouvra, ki pa se je zgodilo v drugačnem kontekstu.

Avstrijka Kathrin Zettel je zmagala na nedeljskem slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Aspnu (1:42,46). Druga je bila njena rojakinja Marlies Schild (+0,67), tretja pa Tina Maze (+1,81). Maruša Ferk je bila 28. (+6,74), Ana Drev, tretja Slovenka, je odstopila v zadnjem delu prve proge. Tina Maze je ohranila prvo mesto v skupnem seštevku pokala in ima pred drugouvrščeno Zettlovo 50 točk prednosti, Nemka Maria Höfl-Riesch, tokrat četrta, pa na tretjem mestu zaostaja za 136 točk. STA

Kljub lanskemu drugemu mestu v skupnem seštevku nisem bila zadovoljna. Imela sem težave, primerilo se mi je tudi preveč napak. Letos smučam hitro in zanesljivo,” je pojasnila Mazejeva, ki je bila na poti do 13. zmage v karieri spet razred zase. Približala se ji je le Avstrijka Anna Fenninger, ki pa je v drugi vožnji odstopila. Dobro veleslalomsko formo je z 18. mestom potrdila tudi Ana Drev. Branilka velikega kristalnega globusa Lindsey Vonn se je po zdravstvenih težavah vrnila z 21. mestom, Nemka Maria Riesch pa je odstopila.

Moški so pretekli vikend tekmovali v hitrih disciplinah v kanadskem Lake Louisu. Z dvojnim zmagoslavjem ga je zaznamoval Aksel Lund Svindal. Norvežan je dobil tako sobotni smuk, kjer je bil Andrej Šporn 26., Andrej Jerman pa 30., kot tudi včerajšnji smuk, kjer Slovenci niso prišli do točk.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano