Olimpijsko zlato v Bonifiki

Judo verjetno nikoli ne bo slovenski nacionalni šport, toda po številu medalj na velikih tekmovanjih brez dvoma sodi med najuspešnejše.

 Igor Spasojevič (desno) bo domači adut na nedeljskem državnem prvenstvu Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Igor Spasojevič (desno) bo domači adut na nedeljskem državnem prvenstvu Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Dvakrat Urška Žolnir in vmes Lucija Polavder sta z zadnjih treh olimpijskih iger prinesli domov celoten komplet kolajn, kar je gotovo dovolj velik magnet, da ju obalni ljubitelji športa v nedeljo pozdravijo v dvorani Bonifika. Koper bo namreč gostil državno prvenstvo, na katerem se bodo tako moški kot ženske merili v sedmih kategorijah.

Marljivi organizatorji seveda pričakujejo celotno slovensko elito, predsednik JK Koper Goran Prša pa je prepričan, da bodo tudi gledalci prišli na svoj račun: "Jasno mi je, da judo verjetno nikoli ne bo dosegel priljubljenosti nogometa, vendar se trudimo po svojih močeh. V zadnjih letih pa so postale borbe precej bolj dinamične, kajti novo točkovanje ne omogoča več 'sanjarjenja' na tatamiju, zato je celotno tekmovanje tudi bolj privlačno za gledalce. Z uspehi na olimpijskih igrah se je precej povečalo zanimanje za naš šport in upravičeno upam, da si bodo koprski gledalci ogledali številne vrhunske slovenske judoiste. Nenazadnje pa lahko domačini stiskajo pesti tudi za našega bisera Igorja Spasojeviča, ki bo pred svojimi navijači še posebej motiviran."

Zadnja leta je v Sloveniji uspešnejša ženska vrsta, zato bo najbrž tudi tokrat večina pozornosti usmerjena na Urško Žolnir in kolegice. Prav zlata olimpijka iz Londona pa bo na Obali dobila vsaj nekaj odgovorov, kaj lahko na svetovni sceni pričakuje po menjavi kategorije. Judoisti sicer slovijo kot izjemno skromni športniki, zato bodo tudi tisti najbolj znani brez dvoma našli nekaj časa, da predstavijo svoje aktivnosti nadebudnežem. Organizatorji iz JK Koper pa na državnem prvenstvu pričakujejo okoli 140 udeležencev.

Tekmovanje se bo odvijalo v dvorani Bonifika, borbe pa se pričnejo ob 10. uri. Slovenska Istra sicer premore tri klube, njihovi predstavniki pa bodo kajpak skušali pomešati računico tradicionalno najuspešnejšim “pretepačem” s štajerskega dela. Nekdo bo zagotovo “gotof”, če se navežemo na najbolj priljubljeno krilatico zadnjih mesecev ... BORIS PLANINC


Najbolj brano