Olimpijska odprava: največ deskarjev in skakalcev, manj alpincev

Slovenska odprava za Soči 2014 bo predvsem po zaslugi hokejistov najštevilčnejša doslej na zimskih olimpijskih igrah. S 66 tekmovalci za 19 reprezentantov prekaša doslej rekordni Vancouver 2010.

Tina Maze je osvojila dve srebrni medalji Foto: Reuters
Tina Maze je osvojila dve srebrni medalji Foto: Reuters

LJUBLJANA > Včeraj se je v slovenski prestolnici predstavila nepopolna odprava, ki bo od 7. do 23. februarja zastopala slovenske barve v Sočiju. Hokejisti, ki so se prvič pod slovensko zastavo prebili na olimpijske igre, bodo tvorili dobro tretjino (25) slovenskih nastopajočih.

Hokejisti še šestič

Slovenija ima 11 medalj z zimskih olimpijskih iger: sedem v alpskem smučanju, tri v smučarskih skokih in eno v smučarskem teku.

Obračuni na ledenih ploskvah so kot edini ekipni šport na zimskih olimpijskih igrah (ZOI) vselej pod posebnim drobnogledom. Potem ko so leta 1998 v Naganu prvič prekinili prvenstvo v severnoameriški NHL in odprli vrata ZOI tudi profesionalcem iz najmočnejše lige na svetu, je hokej še pridobil na prestižu in veljavi. Sicer pa ima slovenski hokej daljšo olimpijsko zgodovino iz časov bivše Jugoslavije. Takrat so slovenski hokejisti tvorili jedro reprezentance, ki se je poleg domačih ZOI v Sarajevu leta 1984, prebila še na štiri zaporedne olimpijske turnirje (1964, 1968, 1972 in 1976).

Slovenski primat po številu reprezentantov na ZOI je, kjer ni bilo hokejistov, držalo alpsko smučanje, ki je s skupno sedmimi medaljami tudi najuspešnejša zimska panoga. V Sočiju se bodo razmerja prvič spremenila. Po eni strani so se nekatere (nove) discipline okrepile, po drugi strani pa so številke tudi znamenje padca kakovosti slovenskega alpskega smučanja.

Le osem “alpincev”

V Sočiju bo tako najmanj alpskih smučarjev oziroma smučark na ZOI v zgodovini samostojne Slovenije. Največ jih je bilo leta 2002 v Salt Lake Cityju - 17. V Rusiji pa bodo z osmimi predstavniki šele na tretjem mestu po številčnosti. Še pred štirimi leti v Vancouvru so bili “alpinci” zastopani s 13 tekmovalci. Spremenilo se je tudi razmerje med spoloma. V Kanadi so slovenske barve denimo branila le tri dekleta in deset fantov, v Rusiji pa bo zastopanost enakovredna. Če upoštevamo le število olimpijcev, potem je prvi slovenski zimski šport deskanje. Prvič se je pojavil leta 1998 v Naganu, ko je imela Slovenija le eno tekmovalko. Odtlej je opazen trend naraščanja slovenskih olimpijcev v različnih deskarskih disciplinah, kjer so že posegali po vrhunskih uvrstitvah v svetovnem pokalu in na svetovnih prvenstvih. V Sočiju jih bo gotovo devet, morda celo 11, če bo Mednarodni olimpijski komite povečal kvote.

Rekordno število reprezentantov (9) bo imela Slovenija tudi v smučarskih skokih, kjer se bodo prvič v olimpijskem sporedu merile skakalke. Med peterico skakalcev - štirje imajo pravico nastopa na dveh posamičnih in ekipni tekmi - bo tudi Primorec Jaka Hvala, ki te dni trenira v Planici. Skupno bo Slovenija v Sočiju zastopana v osmih panogah. Rekord je iz Vancouvra, kjer je Slovenija tekmovala v desetih športih. Takrat smo imeli prvič svoje tekmovalce v sankanju in skeletonu.

Kvantiteta in kvaliteta

V Sočiju pa po daljšem času ne bomo imeli predstavnika v umetnostnem drsanju, ki sicer sodi v železni repertoar ZOI. Doslej so bili na vseh igrah, z izjemo Lillehammerja, kjer je nastopalo najmanjše število slovenskih športnikov. Skupno jih je bilo 22, tekmovali pa so le v treh disciplinah. Norveška odprava najbolje ponazarja, da kvantiteta ne prinaša nujno tudi kvalitete. Bronasta odličja so osvojili trije alpski smučarji: Jure Košir, Katja Koren in Alenka Dovžan.

Slovenski tekmovalci so na ZOI osvojili še sedem medalj: niz je odprl Solkanec Jure Franko z veleslalomskim srebrom v Sarajevu leta 1984. Štiri leta kasneje v Calgaryju so skakalci osvojili dve medalji: bron Matjaža Debelaka in ekipno srebro (ob Debelaku še Primož Ulaga, Miran Tepeš in Matjaž Zupan). Srebrno medaljo je v slalomu osvojila Mateja Svet. Skakalci (Robert Kranjec, Primož Peterka, Peter Žonta in Damjan Fras) so leta 2002 v Utahu posegli po ekipnem bronu. Najboljši izkupiček so Slovenci zabeležili pred štirimi leti v Vancouvru. Tina Maze je segla po dveh srebrnih medaljah, v veleslalomu in superveleslalomu, tekačica Petra Majdič, ki bo vodja slovenska reprezentance v Sočiju, pa je osvojila bron v sprintu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano