Ogrevanje tam spodaj

Trening dober, vse dobro. Tako lahko povzamemo avstralsko turnejo slalomistov na divjih vodah. Sedaj se začenja odštevanje do izbirnih tekem za olimpijske igre.

Urša Kragelj je zadovoljna z opravljenim v Avstraliji Foto: Miha Koron
Urša Kragelj je zadovoljna z opravljenim v Avstraliji Foto: Miha Koron

NOVA GORICA> Skoraj dva meseca priprav na najmanjši celini sta minila, kot bi mignil. Avstralija je zadnjih nekaj let tradicionalna baza najboljših svetovnih reprezentanc, ki evropsko zimo zamenjajo z avstralskim poletjem. “Za ta letni čas je bilo precej padavin, pa tudi značilne vročine ni bilo. Posebnega vpliva vremenskih razmer tekmovalci vendarle nismo čutili. Osredotočeni smo bili na vadbo, ostalo nas ni pretirano zanimalo,” je strnila vtise kajakašica Urša Kragelj, ki je z opravljenim zadovoljna.

Mostarska kajakaša na mirnih vodah Rok Kuk in Lovro Leban se bosta iz Avstralije vrnila v nedeljo. Že prihodnji teden ju čaka na Mostu na Soči državno prvenstvo. Prvi vrhunec sezone je na sporedu sredi maja, ko bodo v Poznanju kvalifikacije za olimpijske igre. Dvojec Soških elektrarn čaka zahtevna naloga: v London potuje le zmagovalec.

Na dveh tekmah je članica KK Soške elektrarne podobno kot konkurenca testirala predvsem tekmovalne občutke. V kajakaškem središču v Penrithu, prizorišču olimpijske tekme leta 2000, rezultati sicer niso pravo merilo za končne ocene, so pa svojevrstni kažipot. “Prvo tekmo sem odpeljala iz polnega treninga, druga je bila bolj merodajna. V kvalifikacijah sem imela najboljši čas, v polfinalu in finalu pa se mi je prikradlo nekaj napak. Prave tekme šele pridejo,” je povedala Kragljeva, ki se bo za razpoložljivo olimpijsko vozovnico med kajakašicami pomerila z Evo Terčelj in klubsko kolegico Nino Mozetič. Slednja se je pripravljala pretežno doma in pa v Franciji.

Prva izbirna tekma bo 14. aprila v Solkanu, sledeče tri pa bo gostil Tacen. Zmagovalec vseh domačih tekem bi si avtomatsko priveslal vozovnico za London. Ob drugačnem razpletu bo izbirno sito evropsko prvenstvo v Augsburgu od 11. do 13. maja. V tem primeru bi na olimpijske igre potoval najboljši slovenski čoln na prvenstvu stare celine. Z izjemo aktualnega svetovnega prvaka med kajakaši Petra Kauzerja, ki ima vozovnico za London že v žepu, je v preostalih kategorijah še odprt boj za olimpijske igre.

Med dvojci sta na papirju prva kandidata za londonske igre kanuista Soških elektrarn z Mosta na Soči, Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta se drugo leto zapored mudila v Avstraliji. “Ponovili smo vajo iz pretekle sezone. Dobrih stvari se ne spreminja. Blizu smo najmočnejšim. Letos bo treba biti v formi že aprila,” je razkril njun trener Dejan Testen, ki ju je spremljal v Avstraliji. Primerjava z dvojcem Slapšak-Jarc je pokazala, da sta člana Soških elektrarn še vedno korak spredaj. Forma izkušenega ljubljanskega dvojca Hočevar-Kralj, ki se je pripravljal doma, pa ostaja neznanka. ”V seštevku sva zelo zadovoljna. Zdravje nama je služilo, zato sva lahko izpolnila načrtovano. Če bodo vodne razmere to dopuščale, se bomo morda prihodnji teden napotili na trening v Augsburg,” je pojasnil Sašo Taljat, ki se je tako kot kolegi po vrnitvi v domovino soočil z nizkim vodostajem na vadbenih poligonih. Otvoritvena domača tekma je predvidena 24. marca v Tacnu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano