Odneslo je tudi motokros

Včerajšnja tretja dirka državnega prvenstva v kartingu v Vrtojbi je minila brez Primorcev. Društvo Gas Vrtejba je prireditev z 28 uvrščenimi tekmovalci odlično organiziralo, žal pa se je poslovilo od izvedbe motokrosov.

V razredu R5  je v internem celjskem dvoboju Klemna Praznika (521) in Domna Horvata (510) slavil slednji Foto: Igor Mušič
V razredu R5 je v internem celjskem dvoboju Klemna Praznika (521) in Domna Horvata (510) slavil slednji Foto: Igor Mušič

VRTOJBA> Včerajšnja tretja dirka državnega prvenstva v Vrtojbi je pomenila edini letošnji obisk najboljših slovenskih voznikov kartinga na Primorskem, kjer je slovo vzela steza v Luciji, zapletov z legalizacijo koprske pa še ni konec. Žal že drugo leto zapored na opuščeni tovorni ploščadi mednarodnega mejnega prehoda v Vrtojbi ni bilo primorskih tekmovalcev, ki so se - tako kot tudi mnogi slovenski - dirkam odrekli. Omembe vrednih pokroviteljev v Sloveniji praktično ni, družinski proračuni pa težko prenesejo 15.000 evrov letno, kolikor stane sezona resnega dirkanja doma.

Za pravi tekmovalni karting se mladi ne odločajo več niti na Goriškem, čeprav je mogoče ob petkih, sobotah in nedeljah popoldne na že omenjeni ploščadi, ki jo upravlja društvo Gas Vrtejba, vaditi in si izposojati gokarte. Ta oblika stika z bencinskim športom se je sicer dobro prijela, a se vse konča pri rekreativnih dirkah med prijatelji.

Svoje k osipu tekmovalcev dodajajo težave s stezami po Sloveniji. Kar pet izmed devetih letošnjih prizorišč dirk za DP je v Italiji (3) oziroma na Hrvaškem (2). Dolgoletni organizator dirk v Vrtojbi, Dejan Koglot, je na včerajšnji dirki sporočil žalostno novico, da se Primorska poslavlja tudi od motokrosa: “Žal je bila marčevska dirka v opuščeni gramoznici v Vrtojbi zadnja, ki smo jo priredili. Na terenu, namenjenem za izgradnjo čistilne naprave, niti začasnih dovoljenj za dirke ni več mogoče dobiti. Naša dejavnost se bo nadaljevala na ploščadi mejnega prehoda Vrtojba, kjer bomo že v nedeljo, 12. maja gostili državno prvenstvo razredov mini moto, skuter in starodobniki, kjer pričakujemo tudi nekaj primorskih voznikov. 25. maja bomo imeli še šolo mini moto za mladino.”

Sicer so včeraj v privlačnih vožnjah v lepem vremenu pred dobro stotnijo gledalcev po kategorijah zmagali, R1: Nejc Preša (Šlander Celje) R2: Nik Prunk (ŠK Mega); R3: Mark Mramor (Šlander); R4: Jan Šlosar (MLM Racing); R 5: Domen Horvat ; R 6: Klemen Prešern (oba Šlander).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano