Odneslo je kolesarsko dirko v Ajdovščini

Priljubljene tradicionalne dirke po ulicah Ajdovščine jutri ne bo. Organizatorji so jo zaradi nesoglasij pri dogovarjanju s KZS in pomanjkanja denarja odpovedali. Koledar dirk se je skrajšal tudi zaradi težav drugih organizatorjev.

Še lani so v Ajdovščini dirkali tudi slovenski profesionalci, s Primorcem Kristijanom Korenom (spredaj, v zelenem) vred Foto: Boĺˇtjan Bensa
Še lani so v Ajdovščini dirkali tudi slovenski profesionalci, s Primorcem Kristijanom Korenom (spredaj, v zelenem) vred Foto: Boĺˇtjan Bensa

AJDOVŠČINA>Jutri bi morala biti izvedena priljubljena dirka po ulicah Ajdovščine, ki je kot uvodna dirka slovenskega pokala na Primorskem tradicionalno, ob množici gledalcev, zbrala velik del najboljših slovenskih kolesarjev, s primorskima profesionalcema Borutom Božičem in Kristijanom Korenom na čelu.Letos jo je organizator,KK Castra, tik pred prazniki odpovedal.

Predsednik kluba Klavdij Brecelj pojasnjuje vzroke: “Dirka po ulicah Ajdovščine je bila vedno zasnovana kot priložnost, da se primorski mladi kolesarji doma pomerijo z najboljšimi Slovenci. Da bi zagotovili dobro udeležbo, na njej ni bilo startnin, kljub temu, da so stroški zaradi zahtevnosti organizacije veliki. Negativen poslovni izid dirke smo vedno pokrivali avgusta z startninami na zelo množični pokalni rekreativni dirki na Predmejo. Letos pa je KZS ni uvrstila v pokalni koledar, kar pomeni, da je bistveno manj zanimiva - in to je za nas dodaten izpad prihodka. Zato smo se odločili, da ne bomo organizirali niti dirke v Ajdovščini.”

Organizator Anton Ukmar: “Denarja za letošnjo dirko preprosto ni, saj smo se namesto s pripravami letošnje morali ukvarjati s pokrivanjem stroškov lanske dirke.”

Niti tradicionalnega junijskega državnega prvenstva v kronometru v Solkanu novogoriški KK Hit Casinos ne bo pripravil. Dolgoletni organizator, član odbora KZS za cestno kolesarstvo Anton Ukmar, pojasnjuje: “Res je škoda, da je to po Ajdovščini druga dirka na Primorskem, ki je letos ne bo, žal pa moram reči, da bi bilo mogoče ajdovsko dirko ob večji volji za dogovor v odborih za množično in cestno kolesarstvo pri KZS izpeljati. Prednost bi morala imeti izpeljava cestnega tekmovalnega koledarja.”

Predsednik odbora za množičnost pri KZS Ivan Popovič ozadje ajdovskega zapleta pojasnjuje takole: “Težave so nastale po tem, ko ajdovskih organizatorjev ni bilo na drugem januarskem usklajevalnem sestanku za sestavo koledarja, kjer bi se morali dogovoriti za zamenjavo terminov s KD Bambi, ki je imelo razpisano dirko sočasno s Predmejo. Sam sem še dal možnost organizatorjema, da se dogovorita med sabo, kar je bilo tudi storjeno, vendar na koncu odbor Predmeje ni uvrstil v pokalni koledar.”

Kriza je močno udarila tudi po drugih slovenskih dirkah. Samo v zadnjih dneh so bile odpovedane po dve dirki slovenskega rekreativnega in članskega pokala. Odpovedi najbolj prizadenejo mlade kolesarje, saj so takšne dirke priložnost za njihovo uveljavitev. Novogoriški klub je vrzel zapolnjeval z dirkanjem v Italiji, kamor bo moral, če bo šlo tako naprej (in če bo denar) odhajati še pogosteje.

Novogoriški klub in njegov nekdaj najboljši kolesar Dean Podgornik se trudita, da bi izven koledarja KZS izpeljala dirko za vse kategorije za memorial Klemna Michelizze, vendar tačas še ni mogoče reči, ali bosta uspešna. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano