Odločale bodo malenkosti

Prihajajoči vikend bo postregel z dokončnim razpletom v balinarski superligi. Zaključni turnir elitne četverice slovenskega državnega prvenstva bo v soboto in v nedeljo v Sežani gostil Hrast, ki brani lansko lovoriko.

Poznavalci napovedujejo finale DP med Hrastom (od desne Marko Švara, Valter Švara in Peter Ravbar) in Lokateksom Trato (levo Simon Možina) Foto: Simon Maljevac
Poznavalci napovedujejo finale DP med Hrastom (od desne Marko Švara, Valter Švara in Peter Ravbar) in Lokateksom Trato (levo Simon Možina) Foto: Simon Maljevac

KOBJEGLAVA > Lanska sezona je postregla s primorskim finalom, v katerem je Hrast po pravem trilerju ugnal Luko Koper, obe moštvi pa sta si tudi v letošnji sezoni rutinirano izborili nastop v zaključnih bojih. Prvič v zgodovini samostojne države se bodo najboljše štiri ekipe rednega dela za naslov državnega prvaka pomerile na finalnem turnirju, ki ga bodo gostili prvouvrščeni Kobjeglavci. Sobota bo namenjena polfinalnima obračunoma, v nedeljo pa bo na sporedu veliki finale, v katerem bi po doslej prikazanem moralo nastopiti vsaj eno primorsko moštvo.

Statistika pravi, da so v rednem delu DP balinarji Hrasta prevladovali v tekaških disciplinah, Lokateks Trata je bila najboljša v natančnem zbijanju in v klasičnih igrah, v igri posameznikov pa so bili najboljši Koprčani. Hitrostno zbijanje - Hrast: Anže Petrič (41,15 točke na tekmo), Marko Švara (38,33); Lokateks Trata: Gregor Oprešnik (38,07), Uroš Vehar (37,40); Luka Koper: Andrej Kastelic (34,14), Gregor Vouk (29,23); Planina Ribnikar AS: Sašo Štular (35,00), Matjaž Dobnikar (26,50). Štafeta - Hrast (51,14), Lokateks Trata (43,86), Luka Koper (40,93), Planina Ribnikar AS (40,57). Natančno zbijanje - Hrast: Marko Švara (18,90), Klemen Sosič (14,75); Lokateks Trata: Uroš Vehar (23,00), Simon Možina (20,14); Luka Koper: Dejan Koren (15,89), Bojan Vidali (14,92); Planina Ribnikar AS: Branko Jotič (14,00), Klemen Šlibar (13,50).

S tem s strinja tudi Bistričan David Šircelj, ki že nekaj let nosi dres hrvaškega Tria, pred leti pa je nastopal tudi v slovenski superligi: “Menim, da bi moral Hrast suvereno premagati Planino, saj imajo Kobjeglavci bistveno močnejšo ekipo, poleg tega pa bo njihova prednost tudi domač teren. V drugem polfinalu bi vlogo favoritov podelil balinarjem Lokateks Trate. Koprčani imajo manj kakovostnih igralcev v primerjavi s Škofjeločani, ki so v zadnjih tekmah prikazali zelo konstantno formo. Kljub temu pričakujem dokaj izenačen obračun, v katerem bi znale odločati malenkosti in dnevna forma.”

Šircelj je bil vrsto let nosilec igre bivšega superligaša iz Zabič, nato pa je nekaj sezon igral za Škofjeločane, tako da dobro pozna njihove prednosti: “Predvsem bi izpostavil odličnega Uroša Veharja, ki blesti v vseh disciplinah. Poleg tega ima Lokateks Trata dva zelo solidna 'brzinca', Koprčani pa jim lahko po zaslugi Dejana Korena in Gregorja Moličnika konkurirajo v klasičnih igrah. Morebitno finale med Hrastom in Lokateks Trato bi bila prava poslastica, v kateri bi imel Hrast po zaslugi Anžeta Petriča največjo prednost v tekaških disciplinah, Škofjeločani pa bi morali za morebiten uspeh osvojiti čim več točk v natančnem zbijanju in igri v krog. Nedvomno se nam obeta zanimiv balinarski vikend in finalno tekmo si bom z veseljem ogledal.”

Škofjeločani so bili v zadnjih sezonah vladarji slovenskega balinanja, saj so osvojili štiri zaporedne naslove državnih prvakov, lani pa je njihovo serijo malce presenetljivo prekinil Hrast, ki se je na odločilni tekmi v polni koprski balinarski dvorani veselil zgodovinskega naslova. Koprčani so se edine državne lovorike veselili pred sedmimi leti, medtem ko je za prvo primorsko zvezdico leta 1995 poskrbela sežanska Skala.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano