Odlični posamično, nepogrešljivi v ekipah

Nocoj bodo znani najboljši športniki na Primorskem. Priznanja bodo, kot je že tradicija, na prireditvi Naš Športnik prejeli najboljši z obeh strani nekdanje meje.

Pred letom dni je blestel nogometaš Valter Birsa (desno) in prislužil naslov najboljšega na Primorskem. Za njim sta se zvrstila košarkar Goran Jagodnik in kolesar Kristjan Koren. Kako bo letos? Foto: Reuters
Pred letom dni je blestel nogometaš Valter Birsa (desno) in prislužil naslov najboljšega na Primorskem. Za njim sta se zvrstila košarkar Goran Jagodnik in kolesar Kristjan Koren. Kako bo letos? Foto: Reuters

KOPER> Predstavljamo vam še nominirance v moški konkurenci, med katerimi bodo drevi priznanja prejeli trije.

Dean Bombač (RK Cimos Koper)

22-letni zunanji igralec Cimosa je otrok koprskega rokometnega kluba. Bil je eden najboljših igralcev mlade reprezentance, ki je s SP v Egiptu prinesla bron, toda razvoj mu je ustavila huda poškodba. Vrnil se je še boljši. Največkrat se kali na mestu organizatorja igre, velik preskok pa je doživel v minuli izjemni sezoni, ko je bil eden pomembnih členov ekipe, ki je osvojila dva slovenska in en evropski naslov. Ob dobrem pregledu nad igro je prevzel odgovornost tudi v obrambnih nalogah.

V ekipni konkurenci so nominirani AŠD Rokava Koper, FC Luka Koper, RK Cimos Koper, ND Gorica, OK Luka Koper in OK Marchiol Vodi. V ženski konkurenci bo odločitev padla med članico KKK Soške elektrarne Uršo Kragelj, jadralkama JK Pirat Tino Mrak in Tejo Černe, kotalkarico KK Renče Lucijo Mlinarič, kajakašico KKK Žusterna Špelo Ponomarenko, atletinjo ŠD Mass Snežano Rodić in gorsko kolesarko MTB Orbea Geax Tanjo Žakelj.

Borut Božič (CT Astana)

Idrijski profesionalni kolesar je bil za svojo sprintersko nadarjenost, delavnost in vztrajnost po letih smole, padcev in nesrečnega spleta okoliščin poplačan na letošnjem svetovnem prvenstvu v danskem Københavnu, kjer je osvojil sedmo mesto. S tem je postal najboljši Primorec na svetovnih prvenstvih.

Božič je sicer nase opozarjal še na nekaterih etapah velikih svetovnih dirk. Odlična forma v drugem delu sezone mu je prinesla selitev iz nizozemskega Vacansoleila v elitno kazahstansko ekipo Astana.

Mitja Gasparini (Marmi Lanza Verona)

27-letni izolski napadalec ima za sabo izjemno leto. Spomladi se je s poljskim Jastrzebskim Weiglom kot nosilec igre uvrstil v polfinale lige prvakov, kar mu je prineslo priložnost za prestop v najboljšo ligo na svetu. Gasparini je bil steber državne reprezentance na poti k uvrstitvi na evropsko prvenstvo, na katerem je kot drugi napadalec prispeval k devetemu mestu. V italijanski ligi igra odlično. Z 11 asi v eni tekmi je postavil rekord lige, v kateri dosega več kot 17 točk na tekmo.

Naš športnik tudi letos poteka v sodelovanju primorskih medijskih hiš - RTV Koper, RAI - slovenskih programov, Primorskega dnevnika, Novega Matajurja, slosport.org, ZSŠDI in Primorskih novic. Ob prijazni pomoči Športne zveze Ajdovščina bo podelitev letošnjih priznanj drevi ob 19.45 v dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. V preddverju dvorane je domača športna zveza pripravila tudi fotografsko razstavo zgodovine ajdovskega športa Od nekoč do danes. Ajdovska zveza bo nocoj tudi podelila priznanje za življenjsko delo Edvardu Lorenconu. Prireditev bosta neposredno prenašala Radio Koper in RAI - Radio Trst A. Sodelovala bosta Moški pevski zbor Srečko Kosovel in glasbena skupina Electrix. Prireditev, ki je javna in na katero so vabljeni ljubitelji primorskega športa, bosta vodila Iztok Novak Easy z Radia Koper in Rok Maver s Primorskih novic.

Tim Matavž (PSV Eindhoven)

22-letni Šempetrc je prvo primorsko nogometno ime leta. Blesteča sezona v Groningenu mu je prinesla selitev v evropski PSV Eindhoven, v katerem je nosilec igre v napadu. Gole zabija tako v nizozemskem prvenstvu kot v evropski ligi, kjer se je z moštvom uvrstil v šestnajstino finala. Uveljavil se je tudi v državni reprezentanci, kjer je novembra v Stožicah Američanom dvakrat zatresel mrežo.

Bojan Tokić (Saarbrücken TT)

Novogoriški namiznoteniški igralec je v iztekajočem se letu dosegel vrhunec svoje bogate športne poti. Na članskem evropskem prvenstvu v Gdansku je dosegel posamično bronasto odličje, še en bron pa je osvojil v paru s srbskim reprezentantom Aleksandrom Karakaševićem. Omenjena dosežka in odlične igre v nemški ligi, kjer je Tokić bistveno prispeval k temu, da je Saarbrücken vodilno moštvo po jesenskem delu najmočnejše lige v Evropi, so primorskega športnika potisnili na 25. mesto na svetovni lestvici. Tako visoko še ni bil noben Slovenec.

Vasilij Žbogar (Green Comm Racing)

Ikona slovenskega jadralnega športa se je v trenutnem olimpijskem ciklusu odločil, da po dveh olimpijskih odličjih v razredu laser želi nastopiti na OI tudi v elitnem razredu finn. Zanj je značilno, da je najboljši takrat, ko je že skoraj odpisan, kar je potrdil tudi pred kratkim, ko je v zanj neugodnih vremenskih razmerah osvojil 13. mesto na SP v Perthu. Sicer pa je letos jadral tudi na slovitem pokalu Amerike, ko je prijel za krmilo jadrnice Green Comm. V tretji seriji regat v San Diegu je bila jadrnica, ki jo je krmaril izolski šampion, dvakrat osma.

ROK MAVER,

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano