Od gornika do šprinterja

Zmagovalec včerajšnje zadnje etape Gira Luka Mezgec se je pred petimi leti skupaj s Tanjo Žakelj kot gorski kolesar boril v primorskem klubu Orbea Geax. Njegove preobrazbe iz (mednarodno) povprečnega gornika v vrhunskega cestnega šprinterja v kratkem času ni pričakoval nihče.

Luka Mezgec je kolesarske kilometre nabiral tudi v dresu Orbee iz Črnega Vrha Foto: Arhiv Pn
Luka Mezgec je kolesarske kilometre nabiral tudi v dresu Orbee iz Črnega Vrha Foto: Arhiv Pn

KRANJ > Kranjčan Luka Mezgec je pri 26 letih v profesionalnem kolesarstvu šele na začetku najbolj plodnega obdobja v karieri, a ima s sprinterskimi dosežki zadnjih dveh sezon odlično izhodišče.

Njegova prva ljubezen je bilo gorsko kolesarstvo. Leta 2006 je bil mladinski državni prvak v krosu, v naslednjih treh letih pa še trikrat zapored članski. Pri tem ima nekaj zaslug tudi ajdovski olimpijec Primož Štrancar, ki ga je povabil v črnovrško moštvo Orbea. V letih, ko je doma osvojil vse, se je Mezgec preizkušal tudi v evropski in svetovni konkurenci, a pravega preboja ni bilo.

Z amaterskim načinom dela je prišel do limita, izzivov je zmanjkalo in Kranjčan je sklenil, da nove poskuša najti na cesti - po vzoru iz začetka minulega desetletja, ko je Mariborčan Jure Golčer naredil isto, a po solidni karieri v kontinentalni konkurenci se ni uspel prebiti med profesionalno elito.

Ta preskok je Mezgecu uspel. Kot gorski kolesar je na cesti najprej iskal svoj prostor kot specialist za klance. V letih 2010 pri Radenski (U 23) in 2011 pri Savi (elite) se je na njih na dirkah v kontinentalni konkurenci izkazal, prelom pa je - še v dresu Save - prineslo leto 2012, ko je dobil dva sprinta na dirki okoli jezera Qinghai na Kitajskem. Takrat so ga opazili ogledniki nizozemskega moštva Argos-Shimano (letos Giant-Shimano) in mu ponudili pogodbo. Nizozemci so med pripravami opazili, da je Mezgec v šprintu kos zvezdnikom moštva. Sledil je specialen trening, s katerim je Mezgec dopolnil vrline, ki jih že ima. Od klasičnih šprinterjev je boljši na etapah s številnimi vzponi, ki jih z glavnino brez težav prekolesari in če je kmalu po tem ravnina s sprintom, je to njegov teren.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano