Od anonimnosti do zlata na EP

V soboto zvečer je KK Renče z veličastnim glasbeno-plesnim umetnostno kotalkarskim nastopom na temo pravljice Grdi raček obeležil 20 let izjemno uspešnega delovanja. Odličja na evropskem (EP) in svetovnem (SP) prvenstvu so letos osvojili trije tekmovalci.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

RENČE> Zgodba o uspehu Kotalkarskega kluba Renče se je začela pred 20 leti, ko je skupina staršev, ki je otroke dotlej vozila na treninge umetnostnega kotalkanja v novogoriški KUK, sklenila, da morajo tudi Renče dobiti svoj kotalkarski klub in kotalkarsko ploščo.

Od leta 1994 do danes je za KK Renče sedem tekmovalcev na EP in SP osvojilo 39 odličij. Letos je Lucija Mlinarič na članskem EP osvojila dve srebrni odličji, na SP pa srebrno in bronasto. Kadetinja Kaja Tanita Černe je bila na EP dvakrat srebrna, do brona pa je prišel tudi kadet Jan Kerševan. Vsi so dobili jubilejna priznanja za športne dosežke, prejeli pa so jih še nosilci odličij iz prejšnjih let: Uroš Stibilj, Sara Pregelj, Danaja Černe in Ana Turel. Med odborniki je KK Renče priznanje za posebne zasluge namenil prvemu predsedniku Danilu Stepančiču.

V naslednjih letih je KK Renče prerasel v največji in najuspešnejši klub za umetnostno kotalkanje v Sloveniji. Letos v njem trenira 60 tekmovalcev, pretežno deklet, in prav vsi so se na svečani reviji Grdi raček predstavili pred velikim občinstvom. S 500 gledalci so bile tribune renške kotalkarske dvorane, ki je najlepši tovrstni objekt v državi, skoraj do konca zapolnjene. Največje zasluge za izgradnjo objekta ima prvi predsednik kluba (vodil ga je do leta 2005), dolgoletni gradbenik Danilo Stepančič, ki je ob pomoči Dušana Martinuča vodil naložbo, ki je od leta 1995 do 1999 iz kotalkarske plošče prerasla v dvorano. Sledila so leta njenega postopnega opremljanja.

Leta 2001 in 2005 je bila že prizorišče evropskega prvenstva za kadete in mlajše mladince. Z ustanovitvijo občine Renče-Vogrsko je klub dobil dodatno podporo iz javnih virov. Največja pridobitev je bila kotalkarski parket v letu 2008. Dvorana je velik zalogaj za majhne Renče in v njej bo treba v naslednjih letih še kaj postoriti, pravi predsednica Nela Pregelj:”Želimo si primerne akustične obdelave zgradbe, stalno ozvočenje in ogrevanje. Zdaj za večje prireditve dvorano opremimo z začasnimi izposojenimi napravami in sredstvi. Če bi na tem področju prišli do trajnih rešitev, bi lahko kandidirali za EP leta 2014.”

Jubilejno prireditev je obiskal tudi župan Aleš Bucik, ki je ob tej priložnosti prinesel darilo - osem parov začetniških kotalk, sicer pa občina redno letno primakne denar za dejavnost kluba, ki je ponesel ime Renč daleč v svet predvsem po zaslugi izjemnih tekmovalnih uspehov na EP in SP. Začelo se je leta 1994, ko je Uroš Stibilj osvojil naslov evropskega prvaka.

Leta 1999 je prvo od izjemne serije 22 odličij na EP in SP osvojila Lucija Mlinarič - nekdanja evropska prvakinja in letošnja svetovna članska podprvakinja, ki je bila na sobotni reviji zvezda večera. K zanimivi koreografiji 60 nastopajočih, z bogatimi kostumi, scenografijo in razsvetljavo (za vse so poskrbeli starši), je prispevala nekaj izjemnih plesnih in na trenutke akrobatskih točk. Zanimiv športno-kulturni dogodek je skupaj s trenerji Markom Peliconom,Tino Pelicon in Saro Pregelj Mlinaričeva tudi pomagala zasnovati.

Vodstvo kluba je za obiskovalce pripravilo priložnostno zgodovinsko razstavo, izdalo je jubilejno brošuro in podelilo priznanja najbolj zaslužnim odbornikom ter športnikom. Zbrali so se vsi nosilci odličij z EP in SP od leta 1994 do danes.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano