Od Milana do Severnega pekla

V nedeljo se z dirko Milano-Sanremo začenja mesec enodnevnih klasik. V prvem delu bosta tekmovala tudi primorska kolesarja v elitnem Pro Touru, Borut Božič in Kristijan Koren.

Kristijan Koren se je izkazal na kronometru v Italiji, kjer ga v nedeljo čaka tudi nastop na dirki Milano-Sanremo Foto: Anja Korenč
Kristijan Koren se je izkazal na kronometru v Italiji, kjer ga v nedeljo čaka tudi nastop na dirki Milano-Sanremo Foto: Anja Korenč

NOVA GORICA > Sodeč po predstavah na tradicionalnih krajših etapnih preizkušnjah Pariz-Nica in od Tirenskega do Jadranskega morja, ki predstavljata uvod v evropsko kolesarsko sezono, sta v obetavni formi. Borut Božič, ki je tekmoval v Franciji, je dosegel nekaj vidnih uvrstitev v sprinterskih zaključkih. Kristijan Koren je na zadnjem, sicer krajšem kronometru v Italiji, pokazal, da ga noge dobro nesejo. V vožnji na čas je bil denimo bistveno hitrejši od Janija Brajkoviča, ki je prav tako med prijavljenimi za otvoritveno spomladansko klasiko.

Milano-Sanremo je s skoraj 300 kilometri najdaljša enodnevna preizkušnja na svetu, na njej pa v zadnjem obdobju praviloma zmagujejo sprinterji oziroma hitri kolesarji, o čemer priča tudi seznam najboljših iz bližnje preteklosti. Letos naj bi bilo drugače, saj so na trasi sprva predvideli strm petkilometrski vzpon Pompeiana, a so se mu organizatorji, bojda zaradi nevarnosti zemeljskih plazov, odpovedali. Na progi prvič po letu 2007 prav tako ne bo še enega krajšega vzpona, kar pomeni, da utegnejo do izraza še toliko bolj priti klasični sprinterji na čelu z Marcom Cavendishem, ki je dobil stoto izvedbo te dirke, leta 2009.

Poleg Britanca je zelo močan nemški sprinterski val z Andrejem Greiplom, Johnom Degenkolbom, Marcelom Kittlom in presenetljivim lanskim zmagovalcem Geraldom Ciolekom. V ožji krog favoritov sodi tudi Slovak Peter Sagan. Glavni adut moštva Cannondale se bo lahko zanesel na pomoč Korena. Božič, ki bi lahko v izhodišču na Milano-Sanremo lovil viden dosežek, z otvoritveno klasiko nima dobrih rezultatskih izkušenj. Kolesarju Astane bolj ležijo tovrstne preizkušnje na severu, ki bodo sledile. Prihodnji teden bosta na sporedu E3 Harelbeke in Gent-Wewelgem, kjer je lani Idrijčan osvojil drugo mesto.

Tudi letos bosta v središču pozornosti v svetu kolesarstva najznamenitejši klasiki, dirka Po Flandriji (6. april) in Pariz-Roubaix (13. april), na kateri je lani izvrstno pripravljeni Božič padel in si zlomil zapestje. Tudi za Korena bo tekmovalni vrhunec prvega dela sezone nastop v Severnem peklu. Koledar spomladanskih klasik bodo zaokrožile dirke, v katerih bodo na svoj račun prišli kolesarji, ki dobro vrtijo pedala tudi navkreber: Amstel Gold Race (20. april), Valonska puščica (23. april) in Liege-Bastogne-Liege (27. april).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano