Od Brkinov do Izole

Nekoliko podrobnejše preverjanje zgodovine zmagovalca nedeljske zadnje etape kolesarske dirke po Italiji Luke Mezgeca je pokazalo, da ima primorske korenine, z našimi kraji pa je povezan predvsem športno.

Slovenski junak Gira Luka Mezgec (v ospredju) ima tudi primorske korenine
Slovenski junak Gira Luka Mezgec (v ospredju) ima tudi primorske korenine 

KRANJ >Po zmagi v zadnji etapi letošnjega Gira v Trstu smo že zapisali, da je Kranjčan Luka Mezgec delček svoje vrhunske kolesarske poti tlakoval na Primorskem, v Črnem vrhu nad Idrijo, kamor ga je v MBK Orbea še kot gorskega kolesarja povabil ajdovski olimpijec Primož Štrancar.

Ker je Mezgec primorski priimek, nas je zanimalo, če ima zmagovalec nedeljske etape kolesarske dirke po Italiji s ciljem v Trstu res primorske korenine. Ko smo ga priklicali, je za PN povedal: “Sam sicer nisem Primorec, saj že ves čas - tako kot starši - živim na Gorenjskem, so pa predniki z Dolenjske in Primorske. Dedek po očetovi strani je Ivan Mezgec, doma iz Brezovega Brda v Brkinih.“

Mezgec sicer poudarja, da je Primorska za njegov uspeh bolj zaslužna zaradi treninga kot zaradi genov: “Starši so bili sicer vsestranski športniki, vendar se je s kolesarstvom intenzivno ukvarjal le dedek po mamini strani, Boris Eržen, ki je dirkal za nekdanjo ljubljansko Astro. Mi je pa Primorska v kolesarskem razvoju veliko dala. V Črnem vrhu sem bil na svoji prvi resni dirki tretji na državnem prvenstvu gorskih kolesarjev, kasneje, ko sem prestopil med cestne kolesarje, pa smo s kranjsko Savo januarja in februarja v glavnem imeli bazo v Izoli in se pripravljali na istrskih cestah, kjer sem se nekaj dni pripravljal tudi letos.”

Vrhunskega športnika ni brez dobrih trenerjev. Prej le dobrega univerzalnega šolskega športnika je na gorsko kolo v kranjskem Bambiju kot mladinca postavil Anže Bizjak, kot član je do državnega prvaka prišel pod vodstvom Primoža Štrancarja, kot cestnega kolesarja pa sta ga za mednarodno profesionalno kariero pripravila Andrej Hauptman in Bojan Ropret.

In kje je skrivnost meteorskega vzpona nekdaj mednarodno povprečnega gorskega kolesarja v vrhunskega cestnega profesionalca? “Med iskanjem novih izzivov sem našel klube s pravimi trenerji, od katerih sem se zavzeto učil in pazil, da napak ne ponavljam.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano