Novogoriška alpska smučarka Ana Bucik bo postala profesionalka

Članica SK Gorica, 19-letna Ana Bucik, je z naslovom državne prvakinje v superkombinaciji sklenila solidno smučarsko sezono, v kateri se je uveljavila v evropskem pokalu in se preizkusila v svetovnem. Korak naprej želi narediti kot profesionalka.

Novogoričanka Ana Bucik se je letos odločila za profesionalno smučarsko pot Foto: STA
Novogoričanka Ana Bucik se je letos odločila za profesionalno smučarsko pot Foto: STA

NOVA GORICA> Meteorski vzponi nadobudnih mladink v absolutni članski konkurenci so izjema. To je spoznala tudi najboljša primorska alpska smučarka, Novogoričanka Ana Bucik (lani članica zlate slovenske mladinske ekipe), ki je v minuli sezoni prvič nabrala nekaj izkušenj med elito na šestih tekmah svetovnega pokala in na dveh nastopih na svetovnem prvenstvu.

Ana Bucik ima status B reprezentantke, kar pomeni sicer zagotovljeno opremo (v sezoni je iztrošila 20 parov smuči), trenerja in serviserja, večino ostalega (tega se v sezoni nabere za približno 10.000 evrov) pa mora plačati sama. Brez prispevka in podpore staršev ter brez denarja pokroviteljev bi se njena tekmovalna pot že končala.

Preboj v finalne vožnje v njeni paradni disciplini, slalomu, ji ni uspel, a je bila trikrat (31, 33. in 39. mesto) blizu. Kljub temu je Ana z napredkom zadovoljna: “Priprave na sezono niso bile optimalne, ker sem zaradi mature izpustila snežni trening na južni polobli. Prioriteta je bila, da se uveljavim v evropskem pokalu, nato pa se mi je uspelo kar nekajkrat uvrstiti v ekipo za svetovni pokal in za svetovno prvenstvo v Schladmingu, kar je nepričakovano pomenilo vrhunec sezone. Tam sem z 31. mestom v slalomu pokazala, da nisem več daleč od najboljših. Za kaj več bo treba poleti veliko trenirati in se po tem iz tekme v tekmo boriti za boljše startne številke od sedanjih, ki so previsoke za vrhunske rezultate.”

V to smer je Ana Bucik prvi korak že storila. Po opravljeni gimnaziji se je sicer vpisala na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, vendar pa je po dobrem začetku sezone v evropskem pokalu in po uvrstitvi v ekipo za svetovni pokal študij pustila ob strani in se smučanju popolnoma posvetila. To namerava storiti tudi v novi sezoni.

Vrhunec minule bi za Ano, ki je že izkušena mladinka, sicer po prvotnih načrtih moral biti na mladinskem SP, ki je bilo v mestih Mount St. Anne in Le Massif v Kanadi. V njeni najmočnejši disciplini, slalomu, je bila po rezultatih sezone sposobna uvrstitve v deseterico, a je SP prineslo razočaranje: “Po Schladmingu nekaj časa ni bilo prave forme. V slalomu sem po napaki odstopila, v veleslalomu pa se z visoko startno številko na luknjasti progi nisem znašla in sem končala na 32. mestu.”

Svetla plat sezone Ane Bucik so bile tekme evropskega pokala. Odpeljala jih je 18, devetkrat se je uvrstila v finale, med 30 najboljših, petkrat pa tudi med najboljših petnajst. Tega dela obsežnega sporeda kar 47 tekem se tudi Ana najraje spominja: “V primerjavi s prejšnjo sezono sem naredila velik korak naprej in se ustalila med 15 najboljšimi slalomistkami tega tekmovanja. Posebej rada se spominjam slaloma v švedskem Vemdalenu, kjer sem s tretjim mestom dosegla uspeh kariere.”

In kako naprej? Primorka je odločena, da poskusi s profesionalnim načinom dela v celotni novi sezoni narediti korak naprej in se prebiti v finalne vožnje svetovnega pokala med 30 najboljših. Če ji bo to uspelo, se utegne njena poklicna pot v beli karavani nadaljevati. V nasprotnem primeru se bo treba lotiti študija in vrnitve v običajno življenje, kar bi za delavnik vrhunskega smučarja težko trdili, saj je bila Ana od oktobra do aprila na snegu zdoma kar 140 dni.IGOR MUŠIČ


Najbolj brano