Novi klub na Kovku

Novembra je sneg že pobelil Goro na Ajdovskem, Šentviško planoto na Tolminskem in Idrijske Krnice, kjer gojijo smučarske skoke. Povsod bodo z mladimi delali tudi letos, najbolj zagnani pa so v novem klubu POK, kjer že trenirajo.

Takole so v minuli sezoni skakali na Predmeji, v novi pa bodo tudi na Kovku Foto: Igor Mušič
Takole so v minuli sezoni skakali na Predmeji, v novi pa bodo tudi na Kovku Foto: Igor Mušič

KOVK > Za zagon smučarsko-skakalnega športa na Primorskem v obdobju samostojne Slovenije so najbolj zaslužni na Tolminskem, kjer SSK Ponikve že skoraj dve desetletji vzdržuje skakalni center z 18- in 35-metrsko skakalnico, kjer se je učil mladinski svetovni prvak in lani že tudi zmagovalec tekme članskega svetovnega pokala Jaka Hvala. Njegov oče Gabrijel Hvala je eden najbolj zagnanih prostovoljcev SSK Ponikve, kjer imajo na veliki skakalnici plastično podlago za celoletni trening, pripravljeni pa so tudi na izdelavo kompaktnega snega. Za smučarsko-skakalni center so letos uredili vso dokumentacijo, okrepili električno napeljavo in kandidirali na razpisu športne fundacije za obnovo male skakalnice, kjer pa niso uspeli in jo bodo pozimi za silo uredili za vadbo desetčlanskega podmladka.

Za Hvalo še ni videti kakovostnega tekmovalnega naslednika. Morda pa bo prišel z Ajdovskega. V spomladi ustanovljenem Skakalnem klubu POK (okrajšava pomeni Predmeja, Otlica, Kovk) na planoti Gora nad Ajdovščino so sklenili odločneje stopiti na pot vzgoje tekmovalcev. Moči je združilo okoli 30 domačinov, ki so že doslej v društvu Gora sodelovali pri izvedbi tradicionalnih skokov na Predmeji, kjer je športno pot začel žal že preminuli državni skakalni reprezentant Stanko Velikonja. Predsednik je nekdanji skakalec Igor Polanc, strokovno delo pa je prevzel izšolan domači trener Mitja Velikonja - sicer član odbora za skoke in nordijsko kombinacijo SZS. V upravnem odboru je tudi olimpijec iz Sapora Danilo Pudgar.

V društvu so se takoj lotili dela z otroki in načrtovanja skakalnega centra. In kdaj bodo prvi sadovi dela vidni? Predsednik Polanc pravi: “Ta čas kondicijsko trenira šest otrok. Suhim treningom bodo sledile vožnje na skakalnice v Logatec, Ljubljano in Kranj. Ta skupina bo nastopala na manjših tekmah, na šolskih tekmovanjih, pa tudi na kakšni izmed tekem slovenskega pokala. Idejni načrt za skakalni center pri stari šoli na Kovku že imamo. S skladom kmetijskih zemljišč je dogovorjena tudi uporaba tega prostora. Čas dograditve je odvisen od naklonjenosti občine, a je možno, da bi otroške skakalnice imeli že prihodnje leto.”

Letošnji koledar svetovnega pokala v skokih je Sloveniji namenil dve prizorišči. 25. in 26. januarja bo ženska tekma v Ljubnem. Finale moškega svetovnega pokala bo od 20. do 23. marca v Planici, kjer je Jaka Hvala iz Ponikev pred dvema letoma postavil primorski letalni rekord, 213 metrov.

Predvidene so 8-, 15- in 25-metrska skakalnica. Postopno naj bi vse pokrili z umetno maso za celoletni trening. Sicer bodo - če bo sneg - manjšo skakalnico na Kovku uredili že letos, pa tudi tradicionalni skoki na bližnji Predmeji se bodo ob naklonjenosti vremena nadaljevali. Lani je tam skakalo okoli 20 fantov.

Tretji skakalni center raste v Idrijskih Krnicah, kjer namerava domači smučarsko skakalni klub tudi v novi sezoni pripraviti tradicionalne skoke na 12- in 30-metrski skakalnici. Obseg dela bo v celoti odvisen od naravnega snega, saj denarja za zasneževanje ali vsaj za postavitev umetne mase ta čas ni videti. V lanski dobri zimi se je po skakalnicah poganjalo okoli 40 navdušencev.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano