Nov kolumbijski dan na dirki po Italiji

Kolumbijec Julian David Arredondo Moreno (Trek Factory) je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Italiji, 171 km dolge preizkušnje od Belluna do Rifugia Panarotte.

Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia

BELLUNO > Tekmece je ugnal v zadnjih kilometrih gorske etape s ciljem na 1760 metrih nadmorske višine, drugi je bil s 17 sekundami zaostanka njegov rojak Robinson Eduardo Chalapud Gomez.

Tudi v skupnem seštevku je vrh kolumbijski, vodstvo in rožnato majico je obdržal rojak današnjega zmagovalca Nairo Quintana (Movistar), ki ima zdaj minuto in 44 sekund naskoka pred še enim Kolumbijcem, Rigobertom Uranom. Tretji je zdaj Francoz Pierre Rolland s tremi minutami in pol zaostanka.

Po zmedi zadnjih dni, ko se nekaj časa ni vedelo, kdo je prvi v seštevku Gira, so Kolumbijci danes spet pokazali zobe. Pobrali so vse, etapni uspeh in obdržali skupno vodstvo. Quintana ni imel težav pri branjenju skupnega vodstva, tako da bo v rožnatem nadaljeval tudi v 19. etapi. Danes je predvsem pazil na rojaka in tekmeca v boju za skupno vodstvo, Urana (končala sta na 10. in 11. mestu z 2:46 minute zaostanka), zvezdniški sij na etapi pa je brez težav prepustil še enemu rojaku.

Arredondo Moreno se je izkazal v odločilnem delu težke etape, na vzponu na 1760 metrov visoki Rifugio Panarotta. Pobegnil je štiri kilometre pred ciljem, potem ko so člani ubežne skupine že skupaj prekolesarili večji del vzpona, s pobegom pa sta pred njim neuspešno poskušala Thomas De Gendt in Franco Pellizotti. Ob Kolumbijčevem napadu pa mu niso sledili in še najbližje je bil njegov rojak Duarte, ki pa je na cilj prikolesaril s 17 sekundami zaostanka. Še 20 sekund več je zaostal tretji, Irec Philip Deignan.

Medtem ko so se Kolumbijci lahko veselili, pa je bil slabe volje avstralski zmagovalec Toura iz leta 2011 Cadel Evans, saj je izgubil stik z zasledovalci kakšnih pet kilometrov pred ciljem in s tem tudi precej izgubil v skupnem seštevku, tako da je s tretjega mesta zdrsnil na deveto.

Od slovenskih kolesarjev je bil danes najbolje uvrščen Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je bil 39. (+ 6:47), medtem ko sta Borut Božič (Astana) in Luka Mezgec (Giant-Shimano) na cilj prišla z glavnino na 137. in 138. mestu in s polurnim zaostankom. Skupno je Polanc prav tako 39. (+ 1:23,37), Božič je 129. (+ 3:37,27), Mezgec pa 145. (4:01,59).

Že pred začetkom današnje etape pa je zaradi bolezni odstopil Italijan Diego Ulissi, ki je bil na kolesarski dirki po Italiji po prvih dveh tednih, v katerih je zbral dve etapni zmagi in eno drugo mesto, v igri za visoka mesta. Ulissi, nekdanji zmagovalec dirke Po Sloveniji, naj bi po zagotovilih organizatorjev nastopil tudi na letošnji slovenski pentlji.

V petek kolesarje na Giru čaka 19. etapa, 27 km dolg gorski kronometer na Monte Grappo.

STA


Najbolj brano