Noče biti testni zajček

Član koprskega Veslaškega kluba Nautilus Jan Kanduč se ne strinja z zamenjavo trenerja v klubu, zato želi v izolski Argo, ki pa noče plačati odškodnine, ki jo določa pravilnik Veslaške zveze Slovenije.

Letos najboljša mladinska posadka Slovenije: Jan Kanduč (levo) in Jernej Markovc  Foto: Vzs
Letos najboljša mladinska posadka Slovenije: Jan Kanduč (levo) in Jernej Markovc  Foto: Vzs

ISTRA> Po petem mestu v dvojnem dvojcu na mladinskem svetovnem prvenstvu in zmagi na evropskem prvenstvu so ljubitelji veslanja pričakovali, da bodo na državnem prvenstvu na Bledu videli posamična nastopa dveh slovenskih najboljših veslačev, Blejca Jerneja Markovca in Koprčana Jana Kanduča. Videli so prepričljivo Markovčevo zmago v enojcu, Kanduč pa v enojec koprskega Nautilusa ni sedel. Dvoboja soveslačev iz reprezentančnega dvojca tako ni bilo.

Marko Mizerit, ki je vzgojil številne vrhunske veslače, o potencialu Jana Kanduča: “Je močan, a ne vem, kje je njegov vrh. To, kar je pokazal letos, je daleč od njegovih dejanskih sposobnosti, ki jih nakazujejo testiranja. Nismo ga uspeli prepričati, naj vesla bolj agresivno.”

Pred začetkom letošnje sezone je Marka Mizerita, ki se je “upokojil”, na mestu glavnega trenerja v Nautilusu nasledil Boštjan Grča; ta je od Mizerita prevzel tudi Kanduča.

Toda mladi (17 let) veslač se z zamenjavo trenerja ni strinjal: “Vem, da ima sedanji trener licenco in izpit za trenerja veslanja 2, a kljub temu nima dovolj znanja, da bi vodil veslača, ki želi nastopati v članski reprezentanci. Možno je, da bo nekega dne imel tako posadko, a sedaj tega znanja nima, in ne morem si privoščiti, da bi bil njegov testni zajček.” Začeli so se vrstiti kratki stiki, pri poskusih pomiritve pa se je vodstvo kluba postavilo na stran Grče.

Ob vrnitvi Kanduča s SP v Angliji v avgustu mladega veslača na letališču ni dočakal nihče iz kluba, za razliko od drugih članov reprezentance; razen Mizerita mu tudi nihče iz kluba ni čestital za peto mesto, je povedal mladi Koprčan. Bil je čisto sam, tudi brez telefona, zato je za prevoz do doma zaprosil glavnega trenerja izolskega Arga Iztoka Butinarja.

Glavni trener VK Piran Milan Kocjančič se spominja, kako so se pred leti predsedniki istrskih veslaških klubov sestali in dogovorili, da prenehajo z jemanjem veslačev drug od drugega. Morda je prišel čas, da se dogovor obnovi, meni Kocjančič, ki je prepričan, da “tudi če plačaš odškodnino za prestop, takšno prevzemanje veslačev ni v redu”. VK Piran je pred kratkim dal soglasje za prestop državne prvakinje med pionirkami Tinke Kersikla v Argo, ker “niso hoteli zaostrovati”, je povedal Kocjančič. A hkrati so močno ohladili medsebojne odnose.

Boštjan Grča na Kandučeve trditve odgovarja: “Za uvrstitev na SP sem Janu čestital, ne spomnim pa se natančno, na kakšen način sem to naredil. Očitkov o nestrokovnem delu ne bi komentiral, strokovnost se vidi po rezultatih, ti pa so bili dobri, tudi na SP. Ne domišljam si, da vem vse o veslanju, toda moje delo je strokovno, opravil sem izpite in tudi VZS priznava mojo strokovnost. V klubu smo si ustvarili svojo sliko o tem, od kod izvirajo Kandučevi pogledi. Njegove ocene so subjektivne.”

Kanduč se je kmalu po SP odločil, da zapusti Nautilus in prestopi v Argo. Po koncu nastopanja v mladinski konkurenci se mu ta izolski klub zdi primerno okolje za start v članski, saj je “Argo edini klub na obali s tekmovalci v članski reprezentanci”. Posledica takšne odločitve je bila tudi, da na DP ni hotel nastopiti za Nautilus. V Argu si je zagotovil soglasje glede pristopa (vendar s pripisom Arga, da klub odklanja plačilo odškodnine) in na vodstvo Nautilusa naslovil prošnjo za izdajo izpisnice.

Toda v Nautilusu so, skladno s pravilnikom VZS, v zameno za izpisnico zahtevali plačilo odškodnine v višini 4680 evrov. Med kluboma je posredovala VZS, vendar niti njena mediacija spora ni zgladila. Nautilus je sicer zahtevek znižal na 3949 evrov, vendar dogovora ni bilo, oktobrski prestopni rok pa se je iztekel.

Kanduč zadnja dva meseca trenira pri Argu (“Dosti bolje se počutim, odlično se razumemo, sem motiviran,” je povedal), za katerega pa nima pravice nastopati. Po pravilniku VZS bo moralo miniti leto dni, da bo pravica do odškodnine ugasnila in bo veslač lahko uradno nastopil za drugi klub. Predsednik Nautilusa Slobodan Radujko je glede tega odločen: “Pravilniki so za to, da se jih spoštuje. Pogoji za prestop niso bili izpolnjeni, zato Kanduč ostaja naš član. Okrog njega se igrajo neke igre, ki niso športne.”

“Lani so po štirje naši mladi veslači odšli v Piran in Argo,” je povedal vodja trenerjev VK Izola Denis Kekič. “Pridejo po veslače kot po špežo, enostavno jih odpeljejo. Kaže, da je to aktualna politika Arga. A se nekateri tudi vračajo, nezadovoljni z novim okoljem.”

Če Kanduč ne bo mogel eno leto nastopati za Argo, to še ne pomeni, da ne bo tudi treniral in neformalno sodeloval v delu kluba, ki si ga je izbral, je na drugi strani prepričan Iztok Butinar. Predsednik Arga Edmond Gašpar pa predstavlja stališče kluba: “Smo proti temu, da se ta primer obeša na veliki zvon. V pravilniku je res predvidena možnost plačila odškodnine, toda prepričani smo, da je v tej Sloveniji, kjer imamo vsega 300 veslačev, nesmiselno govoriti o odškodninah; bistveno je, da mladi ostajajo čim dalj časa v športu in da gredo tja, kamor hočejo. Smo proti komercializaciji v športu, ki komaj diha.”

Zanimivo je, da se je prejšnje vodstvo Arga zavzemalo za sprejem pravilnika VZS in pred dobrimi petimi leti tudi doseglo njegov sprejem. Novi predsednik je krmilo kluba zasukal v nasprotno smer.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano