Naslov prvaka v rokah Kraševcev

Dramatična odločilna tekma za prvaka superlige se je razpletla po željah balinarjev iz Kobjeglave, ki so zasluženo prvič dvignili pokal za naslov državnega prvaka. V skupnem seštevku obeh tekem je bil rezultat izenačen, Hrast pa je slavil po zaslugi boljšega izkupička v seštevku posameznih iger, saj je bil za osem točk boljši od Koprčanov. Luka Koper : Hrast 13:9 (prva tekma - 9:13).

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Nič kaj obetavno četrto mesto po koncu rednega dela še zdaleč ni napovedovalo, da se lahko Hrast vmeša v boj za državno lovoriko. Po porazu na prvi polfinalni tekmi doma proti Trati so Kobjeglavci že skoraj obupali, v zadnjih treh tekmah pa so prikazali povsem drugačen pristop in se v soboto pred polno koprsko dvorano veselili prvega naslova državnega prvaka v 40-letni zgodovini kluba.

Gledalcev 450. Trojka: Mahne, Istenič, Kastelic-Urdih, K. Sosič, M. Švara (I. Sosič) 10:4; dvojica: Vidali, Fabec-Kavčič, Petrič, (Marušič) 11:1; posamezno: Moličnik-Markočič 8:6; krog: Koren-Ravbar 19:21; hitrostno: Istenič-Petrič 28:37; natančno: Moličnik-K. Sosič 8:21; štafeta: Koren, Kastelic-Petrič, M. Švara 50:50; trojka: Mahne, Fabec, Kastelic-Marušič, Kavčič, M. Švara 5:9; dvojica: Vidali, Istenič-Ravbar, Urdih 7:3; posamezno: Koren-K. Sosič 13:4; krog: Moličnik-Markočič 22:18.

“Super se je izšlo. Vzdušje je bilo izjemno, skupaj z navijači pa bomo v domačem kraju proslavili naslov. Kljub temu, da naše igre niso bile ravno vrhunske, pa so s tem naslovom vse napake pozabljene,” je nekaj minut po koncu tekme razmišljal mladi Klemen Sosič, ki je prispeval pomemben delež k uspehu svojega moštva. Kraševci so na povratni dvoboj odšli s prednostjo 13:9 s prve tekme, ravno po zmagi Sosiča nad Gregorjem Moličnikom v natančnem zbijanju pa so sredi povratne tekme izenačili na 6:6. Začetek obračuna je sicer pripadel Koprčanom, ki so povedli s 6:2, v tehničnih disciplinah pa so izvlekli le točko, pa še ta je bila dvomljiva, saj so se po izenačenem rezultatu v štafetnem zbijanju Kraševci pritoževali, da jih je sodnik prikrajšal za zmago.

Strasti so se hitro pomirile, skoraj 500 gledalcev pa je lahko uživalo v napetem zaključku srečanja. Slabe pol ure pred koncem je postalo jasno, da bo Hrastu za naslov prvaka zadoščala že ena sama zmaga v zadnjih štirih igrah. Koprčane sta najprej k naslovu z gladkima zmagama približala Dejan Koren v igri posameznikov in Gregor Moličnik v igri v krog. Manj gladko je šlo domačinom v dvojici in trojki, gostje pa so kljub z nehvaležnem položaju ohranili mirno kri. To se jim je obrestovalo v zadnjih desetih minutah, ko so si Rajko Kavčič, Dimitrij Marušič in Marko Švara v trojki priigrali tri točke prednosti.

V boju za obstanek so balinarji sežanske Skale uspeli nadoknaditi poraz z 8:14 na prvi tekmi na Jesenicah in si z zmago s 15:7 izborili nastopanje v superligi tudi v naslednji sezoni. “Izpolnil smo cilj. Bilo zelo tesno, obstanek v ligi pa je za naše pomlajeno moštvo zagotovo lep uspeh,” je po dvoboju povedal vodja sežanske ekipe Miran Hrvatič.

“Zadnje minute so bile precej adrenalinske. Zmanjkalo nam je malce sreče, morda pa smo zgrešili kakšno kroglo preveč,” je dogajanje na igriščih opisal domači zbijalec Andrej Kastelic, ki je koprskim navijačem vlil nekaj upanja z izbitim balinom minuto pred piskom sirene, vendar pa je moral že nekaj trenutkov kasneje seči v roke gostujočim igralcem in slavje Kraševcev se je lahko začelo. “Resnično nismo načrtovali tega naslova. Vedeli smo, da bo dvoboj zelo napet, ob obletnici kluba pa zasluženo slavimo zgodovinsko lovoriko,” je dejal vodja Hrasta Valter Švara, ki si je s svojimi balinarji zagotovil nastop v četrtfinalu evropskega pokala.

V koprskem taboru je bilo razpoloženje precej manj prešerno. Izkušeni Bojan Vidali je dejal, da je skupaj s soigralci pred dvobojem verjel v zmago: “Imeli smo možnosti za zmago, vendar se nam je malce zalomilo v tehničnih disciplinah. V zadnjem delu tekme nismo uspeli nadoknaditi zaostanka in Hrast je zasluženo slavil.”SIMON MALJEVAC


Najbolj brano