Najboljši na dveh kolesih

Idrijčan Aleks Humar je v soboto z le dvokolesno gnanim avtomobilom na reliju Croatia za točke evropskega prvenstva prehitel vse slovenske in precej tujih tekmecev s štirikolesno gnanimi avtomobili in zasedel generalno 7. mesto.

Ivica Silađić je s svojim dirkalnikom končal na strehi, k sreči  pa brez posledic Foto: Damjan Brenčič
Ivica Silađić je s svojim dirkalnikom končal na strehi, k sreči pa brez posledic Foto: Damjan Brenčič

POREČ > Po začetnih težavah z denarjem in pozno dobavo avtomobila, ki je precej skromnejših zmogljivosti (renault clio R 3), kot jih je bil Aleks Humar vajen (prej razred S 2000), se je za našega državnega prvaka vrhunec sezone v Poreču odlično iztekel.

Tridnevni reli Croatia, ki ga je obiskal tudi predsednik FIA Jean Todt, je namreč v konkurenci dirkačev evropskega prvenstva končal kot najboljši med dvokolesno gnanimi vozili in sedmi v generalni razvrstitvi! Dosežek potrjuje odlične vozniške sposobnosti primorskega dirkača, ki se je na hrvaških cestah z absolutno zmago med Slovenci vrnil v boj za stopničke v DP. Na voljo ima še zadnji reli, ki bo 20. oktobra v rodni Idriji.

V Poreču je sicer pričakovano slavil tovarniški voznik, Čeh Jan Kopecky (škoda fabia S 2000). Vodil je od starta do cilja, kamor je prišel s skoraj dvema minutama prednosti. S svojo šesto zmago je tudi prepričljivo osvojil naslov evropskega prvaka. Drugo mesto je zasedel Avstrijec Andreas Aginer (subaru impreza), tretje pa Nemec Hermann Gassner (mitsubishi lancer).

Aleks Humar se je z bistveno šibkejšim in tehnično preprostejšim avtomobilom držal blizu vodilne šesterice. Proti koncu se je vse bolj bližal Madžaru Kriszianu Kerteszu, za katerim je zaotal le za deset sekund. Za hitrim in pogumnim Primorcem, ki je dobro izkoristil izkušnje v spremenljivih vremenskih pogojih in na zelo različnih voznih površinah, so zaostali tudi najboljši slovenski vozniki v bolj zmogljivih avtomobilih, kot so devetouvrščeni Jani Trček (vodilni skupno v DP), dve mesti slabša Asja Zupanc (2. v DP, oba mitsubishi lancer EVO IX) in nekdanji državni prvak, Idrijčan Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO X), ki je dosegel 19. čas.STA, IM


Najbolj brano