Na odru vsaj z bronasto lisico

Črnjanka Tina Maze je s sobotnim petim mestom v veleslalomu in včerajšnjim četrtim mestom v slalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori potrdila vrhunsko formo in nadaljevanje zasledovanja vodilne Lindsey Vonn v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Napis navijačev iz Tinine Črne je bil blede na dogodke zadnjih dni zelo nazoren Foto: Igor Mušič
Napis navijačev iz Tinine Črne je bil blede na dogodke zadnjih dni zelo nazoren Foto: Igor Mušič

KRANJSKA GORA> Smučarski praznik so zagrenili znova skrhani odnosi med Tinino ekipo in smučarsko zvezo.

Tako Tina Maze kot dobrih 5000 navijačev je včeraj v cilju slaloma sicer pričakovalo, da bo Črnjanka vsaj stopila na oder za zmagovalke, če že ne kar zmagala, a se žal najboljši slovenski alpski smučarki v njeni najmočnejši disciplini (na zadnjih dveh tekmah je bila druga) ni izšlo vse po načrtih. Tako v soboto kot v nedeljo je tako ostala brez vstopa na oder za najboljše v posamičnih disciplinah, a je v skupnem seštevku veleslaloma in slaloma za nagrado 48. Zlate lisice zasedla tretje mesto. Zlata in srebrna lisička sta šli v roke Finke Tanje Poutianen in Avstrijke Michaele Kirchgasser.

slalom: 1. Michaela Kirchgasser (Avt) 1:47,25, 2. Tanja Poutiainen (Fin) 1:47,90, 3. Veronika Zuzulova (Slk) 1:48,59, 4. Tina Maze (Slo) 1:48,91 ..,7. Lindsey Vonn (ZDA) 1:50,14, 35. Katarina Lavtar (Slo), 38. Katja Jazbec (Slo), 42. Ilka Štuhec, 46. Nina-Katarina Mihovilovič, 47. Ula Hafner (vse Slo); veleslalom; 1. Tessa Worley (Fra) 2:03,02 :00,81 1:02,21, 2. Federica Brignone (Ita) 2:03,58, 3. Viktoria Rebensburg (Nem) 2:03,91, 4. Lindsey Vonn (ZDA) 2:03,94, 5. Tina Maze, 2:04,22, 26. Ana Drev(vse Slo) 2:07,08; svetovni pokal skupno: 1. Lindsey Vonn (ZDA) 970, 2. Tina Maze (Slo) 688, 3. Marlies Schild (Avt) 548, 54. Maruša Ferk (Slo) , 66. Ilka Štuhec (Slo) 89. Ana Drev (vse Slo) 11.

Kirchgasserjeva je bila včeraj na ledeni podkorenski strmini izjemno razpoložena in je ubranila vodstvo s prvega teka, v katerem je Mazejeva imela zgoraj najboljši čas, spodaj pa je bila nekoliko manj eksplozivna in je končala na četrtem mestu. To uvrstitev je nato z natančno vožnjo tudi ohranila. V enakem slogu sta drugo vožnjo odpeljali še preostali slalomski specialistki, Poutiaijenova in Slovakinja Veronika Zuzulova, ki sta bili pred Tino že v prvem teku in z njenim stopanjem na oder ni bilo nič.

Tekmovalo je še pet Slovenk, a se je pokazalo, da v slalomu ta čas nimamo prave tekmovalke za svetovni pokal. Čeprav je odstopilo kar 26 smučark (med njimi Nemka Maria Höfl Riesch, olimpijska slalomska zmagovalka, in Marlies Schild, svetovna slalomska prvakinja) je bila včeraj blizu slalomske uvrstitve v finale dvajseterice le Radovljičanka Katarina Lavtar na 35. mestu s 57 stotinkami zaostanka. V cilju je žalovala: ”V zgornjem delu sem bila kar hitra. Borila sem se do konca, vendar sem prepočasi peljala v zadnji strmini, kjer sem naredila tudi preveč napak. Škoda, imela sem res lepo priložnost.”

48. Zlata lisica bo ostala zapisana v spominu zaradi pomanjkanja snega in selitve iz Maribora v Kranjsko Goro, predvsem pa zaradi zaostritve spora med ekipo Tine Maze in Smučarsko zvezo Slovenije. Hude besede iz ust predsednika Tomaža Lovšeta na račun domnevnega nespoštovanja sponzorskih obveznosti so zadele v živo in pustile posledice, je v cilju povedala Mazetova: “Raje bi sicer bila na stopničkah, a sem z doseženim glede na okoliščine zadovoljna. To posebej velja za peto mesto v veleslalomu, kjer sem bila v globoki krizi. Pred mano so bila dekleta, ki trenirajo predvsem tehnične discipline, jaz pa moram energijo vlagati v vse discipline, ker me zanima skupni seštevek. Poleg tega so svoje naredili trebušna viroza in polemika s smučarsko zvezo. Dejstvo je, da ima SZS dolg do mene in da sem izpolnila vse tiste obveznosti do zveze, ki sem jih s poštenim obrazom lahko. Če sem se že prej vozila in se še vozim z osebnim sponzorskim avtomobilom Audi, se pač ne morem pretvarjati in za SZS posneti spot za Citroen.”

Da je zamera med Tino in predsednikom SZS Tomažem Lovšetom res huda, je pokazal včerajšnji dogodek, ko se naša šampionka ni želela rokovati s predsednikom, ki ji je hotel čestitati. Kakorkoli že - Tina Maze je dobila bitko za drugo mesto, saj je povečala prednost pred zasledovalko Marlies Schield na 140 točk, vojna s SZS pa naj bi se pomirila na skupnem sestanku čez nekaj dni.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano