Na Sočo prihajajo slalomisti

Zlata ekipna in srebrni posamični medalji. To je izkupiček slovenske reprezentance na evropskem mladinskem prvenstvu v spustu, ki se je s svečano razglasitvijo najboljših in zaključno slovesnostjo sklenilo včeraj.

Kanuistka Anja Kancler je osvojila srebro v klasičnem spustu  Foto: Aleš Sorta
Kanuistka Anja Kancler je osvojila srebro v klasičnem spustu  Foto: Aleš Sorta

SOLKAN, PEVMA> Po dveh medaljah prvi dan prvenstva je v soboto prišla še tretja. Osvojil jo je najuspešnejši slovenski udeleženec prvenstva, kajakaš Vid Debeljak, ki je zlatu v moštveni sprinterski preizkušnji, dodal še posamično srebro. Blizu zmagovalnim stopničkam je bil še drugi slovenski adut za visoko uvrstitev, kajakaš domačega KK Soške elektrarne Rok Markočič. Bron je zgrešil za 15 stotink, zato je kljub ekipnemu zlatu, ki ga je dosegel z Debeljakom in klubskim kolegom Maticem Klobučarjem, ostal grenak priokus. “Dosegljivo je bilo tudi prvo mesto, a tako pač je v športu. Na progi nisem pokazal, kar znam. Rezerv je bilo precej. Že v zgornjem delu ni šlo vse po načrtih. Valov sem se lotil napačno, zaključka pa tudi nisem izpeljal, kot bi moral, zato mi je ušla medalja,” je sobotni razvoj dogodkov pospremil Markočič.

Najboljše slovenske posamične uvrstitve, sprint spust, moški, K-1: 2. Debeljak, 4. Markočič, 11. Klobučar; C-1: 5. Žganjar; C-2: 10. Gašper Kovačič-Niko Testen; ženske, K-1: 9. Kancler; C-1: 5. Kancler, 6. Medved, 8. Kozorog.

Preostali sprinterski razpleti so prinesli nekaj vidnih uvrstitev slovenski reprezentanci ne pa tudi stopničk. Še najbolj se jim je po času s petim mestom približal kanuist Luka Žgajnar. Anja Kancler, ki je v petek osvojila srebro v klasičnem spustu, je v bila v soboto med kanuistkami peta, njena klubska kolegica Beti Medved iz KK Soške elektrarne pa je bila mesto slabša. Na nedeljskih ekipnih tekmah v klasičnem spustu od Solkana do italijanske Pevme, s katerimi so sklenili prvenstvo, se slovenska bera medalj (pričakovano) ni povečala. Dve tretjini kajakaškega moštva - Debeljak, Markočič, Klobučar - ki je osvojilo sedmo mesto, je občutno močnejše v sprinterskih razdaljah.

Rezultatsko so bile medalji še najbližje četrtouvrščene kajakašice s Kanclerjevo. Za bronom so zaostale dobrih 11 sekund. Za ekipo kanuistk, v kateri je bila domača trojka, Kanclerjeva, Medvedova in Alja Kozorog, pa je bilo upov konec že kmalu po startu, ko se je Medvedova prevrnila. Preostali slovenski čolni se niso vmešali v boj za vidne uvrstitve. “Kajakaši imamo vselej visoko zastavljene cilje, zato z nastopi na tem evropskem prvenstvu ne moremo biti povsem zadovoljni. Morali bi iztržiti še kaj več, saj premoremo nekaj sijajnih posameznikov. Pozna pa se, da se v spust ne vlaga dovolj, zato vidim še precej rezerve. V tem segmentu se težko primerjamo z velikimi nacijami. Bilo je nekaj tekmovalne smole, ustrezal bi nam višji vodostaj Soče, nekaterih razmer na progi nismo ocenili najbolje, a to so sestavni deli športa,” je razčlenil rezultate glavni trener reprezentance v spustu Srečko Masle.

”Tekmovanje je potekalo gladko, z izjemo prvega dne, ko nam je v dopoldanskem času nagajalo vreme. Obiskovalci in tekmovalci niso imeli pripomb. Želeli bi, da Soča čez mejo oživi tudi tekmovalno. Italijanskim organizatorjem še nekoliko primanjkuje izkušenj, a mislim, da se je zamisel dobro obnesla,” je organizacijsko oceno tekmovanja dal tajnik KK Soške elektrarne in podpredsednik Kajakaške zveze Slovenije Branko Brezigar. “Hvala tekmovalcem za promocijo tega športa, hvala organizatorjem in prostovoljcem za vloženi trud in hvala tukajšnjim prebivalcem za gostoljubje,” pa je ob zaključni slovesnosti nagovoril prisotne predsednik Evropske kajakaške zveze Albert Wood.

Tekmovalni premor na Soči bo kratek. Že v sredo bo namreč otvoritvena slovesnost evropskega prvenstva v slalomu za mladince in mlajše člane, ki se bo v Solkanu odvijalo od četrtka do nedelje. ALEŠ SORTA


Najbolj brano