Na Dunaj po medaljo

Danes se na Dunaju s slavnostno otvoritvijo začenja evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Slovenske in tudi primorske želje so vselej visoke in segajo do medalje.

Luka Božič in Sašo Taljat bosta med slovenskimi aduti na Dunaju Foto: Boštjan Bensa
Luka Božič in Sašo Taljat bosta med slovenskimi aduti na Dunaju Foto: Boštjan Bensa

DUNAJ > Z evropskim prvenstvom (EP) se v absolutni konkurenci praktično začenja letošnja sezona na divjih vodah. Mladinci in mlajši člani - kar nekaj med njimi jih bo veslalo tudi na Dunaju - sicer že imajo za sabo eno veliko tekmovanje. Konec aprila so se za medalje merili na svetovnem prvenstvu v Avstraliji, od koder je odličje prinesel kanuist Soških elektrarn Luka Božič, ki ga tudi v letošnji sezoni čaka zgoščen tekmovalni razpored. Na izbirnih tekmah si je še drugo sezono zapored privozil mesto v reprezentanci med enojci. S Sašo Taljatom pa že vrsto let tvori najboljši slovenski dvojec, ki lahko meša štrene tudi v evropskem in svetovnem vrhu.

Jutri dopoldne bodo najprej na sporedu kvalifikacije kanuistk in kanuistov, nato še kajakašev, popoldan pa še kajakašic in kanuističnih dvojcev. V soboto sledijo polfinali in finali kanuistov in kanuistk ter kajakašev. V nedeljo bodo na sporedu še polfinali in finali kajakašic in kanuističnih dvojcev.

Mostarja sta pred letošnjo sezono presedlala na nov čoln manjših dimenzij. Maj je bil zato namenjen predvsem privajanju. Pravih primerjav s konkurenco ni bilo. Tudi sicer bo za večino tekmovalcev to prvi tehtni preizkus pripravljenosti. Sicer pa sta izbranca Dejana Testena za glavni cilj sezone označila septembrsko svetovno prvenstvo (SP), do katerega pa je še daleč. EP predstavlja nekakšen uvod v prvi del sezone, v katerem bodo junija sledile še tri tekme svetovnega pokala.

Sloveniji se je lani v posamični konkurenci medalja izmuznila, zato je letošnji cilj logičen. Adutov ne manjka. Kajakaš Peter Kauzer si po ponesrečeni lanski sezoni želi vrnitve med najboljše. Med kanuisti meri visoko tudi Benjamin Savšek, ki je lani osvojil odličje na SP, predlani pa na EP. Pri kajakašicah bosta pod drobnogledom Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki se je pretežni del lanske sezone ubadala z zoprno poškodbo. Letos bo članica Soških elektrarn spet poskušala najti pot proti vrhu, ki ga je krojila v olimpijskem letu 2012. Ognjeni krst na velikih tekmovanjih v članski konkurenci pa bo doživela kanuistka iz solkanskega kluba Alja Kozorog, ki bo nabirala izkušnje.

Napovedi so nehvaležne, saj gre za prvo tehtno tekmo sezone, pa tudi proga, ki bo doživela prvi mednarodni test, je dokajšnja neznanka. Sodi med krajše, kar pomeni, da časa za večje manevrskega prostora popravo napak ne bo. Slovenski reprezentanti jo spoznavajo od sobote.ALEŠ SORTA


Najbolj brano