Muhasti april jadralcem bolj godi

V koprskem zalivu se danes pričenja evropski pokal razreda laser, ki ga že tretjič zapored gosti JK Jadro. Lani in predlani je bilo vetra komaj za vzorec zato so organizatorji dogodek premestili iz marca na april. Bo šlo v tretje rado? Sodeč po vremenskih napovedih, bo.

Kim Pletikos med treningom pred evropskim pokalom  Foto: Jana Pines
Kim Pletikos med treningom pred evropskim pokalom  Foto: Jana Pines

KOPER > Organizacija prve v seriji dvajsetih regat evropskega pokala razreda laser je bila letos ponovno zaupana Jadralnemu klubu Jadro Koper, ki se je dogodek odločil izpeljati v začetku aprila in ne marca, kot v preteklih dveh sezonah. “Za nov termin smo se odločili zaradi slabih vetrovnih razmer. Lani in predlani smo komaj izpeljali zadostno število plovov. Da se ne bi zgodba ponovila, smo sklenili tekmovanje premakniti za nekaj tednov, saj je april veliko ugodnejši za jadranje, tako temperaturno kot tudi vetrovno,” so pojasnili člani kluba, ki te dni pozorno spremljajo vremenske karte. Če gre verjetni meteorologom, bo danes v slovenski Istri vel rahel zahodnik, v soboto in nedeljo pa bo gladino morja kodrala zmerna burja.

Tekmovalci ostajajo zvesti regati, saj organizatorji beležijo približno enako število prijav kot lani. Do včeraj je udeležbo napovedalo 224 tekmovalcev, od tega jih bo 116 jadralo v floti laserjev 4.7, 81 jih bo nastopilo v konkurenci laser radial ter 27 v olimpijskem enosedu laser standard. Večina sodelujočih prihaja iz okoliških držav, pretežno Italije, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Švice in Avstrije, peščica pa tudi iz nekoliko bolj oddaljene Belgije in celo Turčije.

Slovenijo bo na premieri sezone zastopalo 20 posameznikov; največ, devet, jih bo sukalo krmilo mladinske jadrnice laser 4.7 v katero so lani presedli številni tekmovalci razreda optimist vključno z Liamom Orlom, Martinom Peterneljem, Lin Pletikos in Tjašo Milivojevič. Veliko si gre obetati tudi od osmih predstavnikov v enosedu laser standard, zlasti od Mateja Valiča in Nika Pletikosa, ki se redno udeležujeta tekem svetovnega pokala. V konkurenci laser radial pa sta naša najmočnejša aduta Marko Radman, lani bronast na evropskem prvenstvu do 19. let, in Kim Pletikos, četrta na EP med dekleti do 21 let.

Tekmovalni program se bo z uvodnimi tremi plovi začel danes ob 11. uri ter konča v nedeljo najkasneje ob 16. uri.

JANA PINES


Najbolj brano