Močna slovenska zasedba v Portorožu

Najboljši slovenski teniški igralci počasi kapljajo na portoroški challenger Tilia Slovenian Open s 30.000 evri (plus nastanitev) nagradnega sklada.

Blaž Rola (v sredini)  prihaja v Portorož z zlatim odličjem s sredozemskih iger  Foto: STA
Blaž Rola (v sredini) prihaja v Portorož z zlatim odličjem s sredozemskih iger  Foto: STA

PORTOROŽ > Prvi nosilec bo Grega Žemlja, ki je v Wimbledonu dosegel uvrstitev tretji krog, spodbudne rezultate pa imajo za seboj tudi Aljaž Bedene, Tomislav Ternar ter oba Blaža, Kavčič in Rola.

Prvi nosilec Grega Žemlja bo v prvem krogu igral z Mikom Urbanijo, ki je povabljen igralec, Aljaž Bedene se bo pomeril s Francozom Fabriceom Martinom. Blaž Kavčič bo lopar prekrižal s Špancem Adrianom Menendezom Maceirasom. Zmagovalec dvoboja Žemlja : Urbanija se bo v drugem krogu pomeril z zmagovalcem obračuna med Slovakom Karolom Beckom in Slovencem Blažem Rolo. Domačin Marko Lazič se bo pomeril z Avstrijcem Martinom Fischerjem.

Rola je namreč na sredozemskih igrah osvojil zlato posamezno, čemur je dodal še zmago s Ternarjem v konkurenci dvojic. Letošnji študentski prvak ZDA je bil seveda prvo ime teniškega turnirja, pri čemer mu nista bila kos niti precej izkušenejša Jaziri (Tunizija) in Ilhan (Turčija), ki sta že zmagovala tudi na tekmovanjih najvišje kategorije. Pred portoroškim challengerjem ni želel veliko napovedovati: “V slovenski Istri je vse idealno, od organizacije do vremena in lokacije igrišč tik ob morju. Seveda se bom potrudil na vso moč, toda v tenisu je vedno težko karkoli napovedovati.”

Prvo ime turnirja bo kajpak Grega Žemlja, ki je na londonski sveti travi po dvodnevnem maratonu z 29. nosilcem Dimitrovim dosegel eno največjih zmag v karieri, dva niza pa je držal v šahu tudi člana elitne deseterice Del Potra.Argentinski zvezdnik je moral za zmago prikazati igro na najvišji ravni. Od preostalih dveh vrhunskih Slovencev bi Kavčič gotovo raje videl, da bi se igralo na počasnem peščenem igrišču, Bedene pa se dobro znajde na vseh podlagah. Na vrhu lestvice nosilcev bo slovenski trio razbil le Rus Evgeniy Donskoy (66. z ATP lestvice), ki je na papirju drugi favorit turnirja.

Medtem so se v ŠRC Marina že pričele kvalifikacije, kjer nastopa cela vrsta mladih domačih igralcev, prvi nosilec pa je Kanadčan Frank Dancevic, nekdaj že 65. igralec sveta. V glavnem žrebu bo nastopil tudi lokalni matador Marko Lazič, ki se bo skušal po svojih močeh upirati uglednejšim nasprotnikom.

Organizatorji so ob proračunu približno 160.000 evrov poskrbeli tudi za številne spremljevalne dejavnosti, srečanja pa se pričenjajo danes in bodo na sporedu v atraktivnem večernem terminu od 17. ure dalje. Direktor Teniške zveze Gregor Krušič je z opravljenim zelo zadovoljen: “Danes pridejo v Portorož vsi najboljši Slovenci in seveda vabim gledalce, da jih nagradijo za izvrstne rezultate. Pripravili smo tudi teniško vas in info-točko, kjer se bodo lahko predvsem najmlajši srečali z našimi mušketirji.” Do polfinala je ogled celodnevnega sporeda na voljo zgolj za tri evre, zaključni boji bodo stali pet evrov, vsi obiskovalci pa se lahko s kupljeno vstopnico po končanih dvobojih preselijo še v priljubljeni bar Alaya na lucijski plaži.

BORIS PLANINC


Najbolj brano